Het schrappen van de ‘p-in-2’-regel volgt op een brief die onderwijsminister Bussemaker vrijdag naar de Tweede Kamer en alle universiteiten stuurde. Daarin schreef ze dat ze meteen een einde wilde maken aan de illegale toepassing van het bsa. ‘Studenten mogen onder geen beding de dupe zijn’, schreef ze.
Universiteiten mogen maar één keer een negatief advies geven, zo oordeelden de rechters van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) al eerder. En dat betekent, zo benadrukte Bussemaker, dat na het bindend studieadvies in het eerste jaar, niet alsnog de eis mag worden gesteld dat studenten hun volledige propedeuse in het tweede jaar hebben gehaald.
De RUG deed dat wel. Sinds 2010 is in het bsa-handboek te lezen dat studenten naast 45 ects in het eerste jaar, ook de propedeuse in het tweede jaar moeten hebben gehaald (p-in-2). Zo niet, dan moesten ze stoppen.
‘Niets mis’
De RUG hield vol dat er ‘niets mis’ was met de eigen regeling, die werd ingevoerd om het studierendement te verhogen, maar komt daar nu op terug. ‘De brief die eerstejaars studenten aan het begin aan het studiejaar krijgen met uitleg van de reglementen, wordt aangepast aan de nieuwe situatie. Studenten die in het vorige studiejaar een voorlopig positief advies hebben gekregen, kunnen door met hun studie, ook als zij de propedeuse niet hebben afgerond’, aldus een persbericht.
Hoewel verkeerde toepassing van de bsa-regeling volgens Bussemaker in strijd is met de wet, gaat de universiteit ervan uit dat de p-in-2-regel in het verleden goed is gebruikt. ‘Er is tot nu toe geen enkele RUG-student geweest die bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs beroep heeft aangetekend tegen het bsa-besluit. De minister geeft nu uitleg aan een uitspraak van het CBHO, de RUG past daarom de regels aan’, aldus woordvoerder Riepko Buikema.
Het schrappen van de p-in-2-regel heeft volgens de RUG geen effect voor studenten die in het verleden als gevolg van de regel zijn weggestuurd. Buikema: ‘Oude bsa-besluiten staan vast. Studenten die destijds een negatief studieadvies hebben gehad, kunnen niet alsnog in beroep gaan.’
Maandagochtend besloot de RUG nog te wachten met het schrappen van de p-in-2 tot het beleid eind deze maand wordt besproken in de universiteitsraad. De universiteit besloot later anders. Lees hier het eerdere artikel.