De RUG neemt geen afstand van de conclusies van het proefschrift Redzaamheidslezen, waarop Luc Koning op 7 november promoveerde. Een groep van elf wetenschappers van vijf verschillende universiteiten, eiste dat van de universiteit.
In het proefschrift concludeert Koning dat snelheidsoefeningen onnodig zijn om technisch lezen te verbeteren. Maar de kritische wetenschappers vinden dat veel te kort door de bocht. Ze stellen dat Koning verouderde normen gebruikte, data ontbraken en de promotiecommissie onvoldoende expertise bezat.
Hoewel de promotoren in een reactie toegaven dat de beoordelingsnormen verouderd waren en dat sommige data een heranalyse verdienen, zeggen ze ook dat dat geen verschil maakt. Er was geen reden om Koning zijn titel te onthouden.
Verdedigbaar
Ook rector magnificus Jacquelien Scherpen staat achter het proefschrift. ‘We hebben hier met meerdere mensen over gesproken’, zegt ze. ‘Maar bij het proces van deze promotie is niets raars gebeurd. De promotoren hebben het proefschrift goedgekeurd. Daarna is het naar drie experts in het vakgebied gestuurd. En die experts hebben het goedgekeurd en achtten het verdedigbaar.’
Vervolgens is een promotiecommissie ingesteld met zeven leden – zoals gebruikelijk. Ook die kwam unaniem tot een positief oordeel. ‘Dus dat is allemaal goed verlopen volgens de standaard kwaliteitsnormen die wij hanteren’, zegt Scherpen.
Het checken van de procedures is het enige dat het College voor Promoties kan doen, zegt Scherpen. Over de inhoud en de wetenschappelijke kwaliteit moet de promotiecommissie een oordeel vellen. ‘En die heeft dat gedaan. Wij zien daarom geen reden om afstand te nemen van de publieke conclusies’, zegt Scherpen.
Niet blij
Scherpen is niet blij met de manier waarop de wetenschappers hun kritiek naar buiten hebben gebracht. Ze stuurden hun brief naar het College voor Promoties op 8 november, en maakten die kort daarna publiek. ‘Het was eleganter en integer geweest om de nadere reactie van de RUG af te wachten’, schrijft ze aan de critici.
De promotoren van Koning wisten bovendien al voor de promotie van de geplande brief. Ze hebben toen voorgesteld om een symposium te organiseren, waarin een wetenschappelijke discussie over de kwestie kon worden gevoerd. Dat zou worden gevolgd door een aantal artikelen in relevantie tijdschriften.
Protest
Ook vroegen ze het protest voor de promotie kenbaar te maken bij het College voor Promoties, zodat zo nodig besloten kon worden de promotie te schrappen. ‘Op 6 november jl. werd dit door u van de hand gewezen’, schrijft Scherpen.
Wel bleek Koning in zijn eigen communicatie conclusies te trekken die sterker zijn dan waartoe het proefschrift aanleiding geeft, door aan te geven dat snelheidsoefeningen in het leesonderwijs ‘schadelijk’ zijn. ‘De heer Koning heeft besloten zijn communicatie (inclusief website) aan te passen’, schrijft Scherpen.