Het onderzoek volgt op een rapportage van studentenpartij DAG eind augustus, die toen concludeerde dat de RUG veel meer tijd heeft gestoken in Yantai dan officieel werd gemeld. De universiteit drukte volgens DAG de kosten door het aantal ‘Yantai-uren’ kunstmatig laag te houden.
‘DAG heeft van 98 medewerkers kunnen achterhalen dat zij geen of te weinig uren hebben toegewezen gekregen voor hun medewerking aan de plannen voor de Chinese campus’, zo stond in het onderzoek van de studentenpartij.
Ook de universiteitsraad had eerder al het vermoeden dat medewerkers mogelijk onder druk zijn gezet om uren die ze gebruikt hebben voor de voorbereiding voor Yantai niet te declareren.
Signalen
De RUG heeft steeds met klem ontkend dat zoiets is gebeurd. Maar dinsdag meldde de universiteit dat er alsnog een nader onderzoek komt. ‘De signalen uit de eigen universitaire gemeenschap over de verantwoording van de uren nemen wij serieus.’
‘De RUG laat daarom onderzoeken of er uren aan de voorbereiding van het project in Yantai zijn besteed die alsnog ten laste van de private middelen gebracht hadden moeten worden.’
De raad van toezicht, belast met het toezicht op het bestuur en beheer van de universiteit, is formeel de opdrachtgever. Omdat, zo meldt de RUG, ook leden van het universiteitsbestuur uren op het project hebben verantwoord.
Meldpunt
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Leendert Klaassen, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde. Klaassen was eerder onder meer griffier van de Eerste Kamer en voorzitter van het college van bestuur van Stenden Hogeschool.
Klaassen wil een meldpunt voor medewerkers van de RUG opzetten, waar zij kunnen melden wat er werkelijk is gebeurd.
Tegelijk loopt een onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs, onderdeel van het ministerie van onderwijs. Dat onderzoek is gericht op de beschuldiging van DAG dat de RUG tegen de regels in publiek geld heeft gebruikt voor Yantai.