Alumnus schenkt RUG 35 miljoen euro

Gulle gever wil anoniem blijven

Alumnus schenkt RUG 35 miljoen euro

Een alumnus van de RUG heeft 35 miljoen euro aan het Ubbo Emmiusfonds gedoneerd. De donateur wil dat 30 miljoen daarvan gaat naar CogniGron, waar onderzoek wordt gedaan naar materialen voor een nieuwe generatie computers.
14 december om 9:49 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2020
om 11:57 uur.
december 14 at 9:49 AM.
Last modified on december 15, 2020
at 11:57 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

14 december om 9:49 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2020
om 11:57 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 14 at 9:49 AM.
Last modified on december 15, 2020
at 11:57 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

De schenking maakt onderdeel uit van een grotere donatie. Hoeveel de donateur, die anoniem wil blijven, in totaal schenkt is nog onduidelijk. Wel verwacht de universiteit dat er ‘in de nabije toekomst’ meer schenkingen worden gedaan.

Volgens de universiteit is het totaalbedrag afhankelijk van het rendement van het totale vermogen dat is geschonken. Een voorwaarde van de schenking is dat het geld uitgegeven wordt aan wetenschappelijk onderzoek.

Enorm bedrag

Collegevoorzitter Jouke de Vries is dankbaar. ‘Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek.’

‘Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.’

CogniGron

De eerste 30 miljoen komen ten goede van het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron), waar wetenschappers werken aan de ontwikkeling van materialen voor de nieuwe generatie computers.

‘Belangrijk onderzoek, want de vraag naar computers om enorme hoeveelheden data te verwerken en te interpreteren, neemt de komende jaren explosief toe’, zegt Beatriz Noheda, directeur van CogniGron.

‘Vanuit de RUG kunnen we daar met een sterk multidisciplinair project met wetenschappers uit verschillende disciplines een belangrijke bijdrage aan leveren. Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen, hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit.’

Engels

14 December 2020 | 15-12-2020, 11:57
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties