Proef met sneltest op Zernike wordt uitgebreid

25 procent van studenten laat zich testen

Proef met sneltest op Zernike wordt uitgebreid

Ongeveer 25 procent van de studenten die sinds januari uitgenodigd zijn om een coronatest te doen in de snelteststraat op Zernike voorafgaand aan een tentamen, heeft zich daar ook gemeld.
22 februari om 13:47 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2021
om 12:02 uur.
februari 22 at 13:47 PM.
Last modified on februari 23, 2021
at 12:02 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

22 februari om 13:47 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2021
om 12:02 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 22 at 13:47 PM.
Last modified on februari 23, 2021
at 12:02 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Het gaat in totaal om 323 studenten van de RUG, Hanzehogeschool en Noorderpoort College. Hoeveel studenten positief testten op het coronavirus is onduidelijk, omdat de instellingen daar niets over willen zeggen.

‘We zijn heel trots dat we dit als eerste in Nederland hebben gerealiseerd’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘En we zijn blij met de reacties van studenten die zich laten testen. Zij zien dit als de eerste stapjes richting een normaal leven op de universiteit.’

Uitbreiding

In de eerste periode van het experiment ontvingen alleen studenten die een fysiek tentamen hadden een uitnodiging voor een test. Nu richt het onderzoek zich op drie verschillende groepen: naast studenten en surveillanten die fysieke tentamens hebben, worden ook studenten en docenten in het praktijkonderwijs uitgenodigd, en studenten die een studieplek reserveren zoals die in de UB.

‘We denken na over het uitnodigen van grotere groepen, omdat we meer studenten aankunnen dan we tot nu toe binnenkrijgen’, zegt Buikema. Met hoeveel mensen de proef precies wordt uitgebreid, is nog onduidelijk. ‘Als we in vol bedrijf zijn, kunnen we 450 studenten per dag aan. Dat hebben we tot nu toe niet nodig gehad. Het is een beetje balanceren, want aan de ene kant wil je geen rijen bij de teststraat hebben en aan de andere kant is het jammer als de capaciteit niet volledig benut wordt.’

Verplichting

Op de vraag of testen wellicht verplicht kan worden in de toekomst, heeft de RUG-woordvoerder nog geen antwoord. ‘Er ligt natuurlijk een advies van de Gezondheidsraad over waar verplichte testen ingevoerd mogen worden en onder welke voorwaarden. Wij onderzoeken nu wat er juridisch kan en mag en toetsen het aan dat advies’, zegt Buikema. 

De juridische kaders worden vervolgens, samen met gegevens zoals de opkomstpercentages, in een rapport samengebracht. Eind april verwacht het ministerie van Onderwijs een rapport met de bevindingen van het onderzoek en een advies van de drie kennisinstellingen die de proef gezamenlijk uitvoeren. 

Engels

22 February 2021 | 23-2-2021, 12:02
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties