Paffen bij de ingang [UPDATE]

Sinds het begin van het academisch jaar mag je niet meer roken bij de ingang van RUG-gebouwen. Maar het verbod wordt volop genegeerd. Niemand die er iets van zegt als je tóch je sigaretje opsteekt.
Door Kevin Schilder

Bij alle ingangen van de RUG hangen sinds enkele maanden borden waarop het rookverbod staat aangegeven en elk gebouw heeft een zogeheten rookgrens rond de ingang; binnen deze belijning mag je geen sigaret opsteken. Maar het heeft weinig effect, zo blijkt uit een rondgang van de Universiteitskrant langs meerdere RUG-gebouwen op Zernike en in de binnenstad.

‘De RUG heeft toch geen bevoegdheid om op te treden tegen studenten die roken. Studenten weten dit en daarom staat iedereen te paffen bij de deuren’, denkt eerstejaars bedrijfskunde (en roker) Daan Swets. En: de gehele universiteit rookvrij maken is nogal ambitieus, vindt international Dewy Peters. ‘Op de vorige universiteit waar ik zat, hebben ze het ook zo geprobeerd. Het is daar mislukt.’

Maar de niet-rokers balen ervan. ‘Het is toch geen porem dat je door zo’n stinkende rookwalm heen moet om het gebouw binnen te komen’, stelt PhD-student farmacie Simon van der Pol wanneer hij de UB binnenloopt.

Symboolpolitiek

Hij is niet de enige die zich beklaagt. Student religiewetenschappen Ludo Aerts stelt dat het weinig zin heeft om een verbod in te stellen als niemand daarop toeziet. Nu is het symboolpolitiek, vindt hij. Wil de RUG echt iets betekenen, dan zou die bijvoorbeeld cursussen moeten aanbieden om te stoppen met roken.

RUG-woordvoerder Jorien Bakker beschouwt de rookgrenzen niet als symboolpolitiek. ‘Wij willen een gezonde werkomgeving aanbieden voor al onze studenten en medewerkers. Dit lukt ons niet als je over de sigarettenpeuken en door de rookwalmen moet.’

Het is echter aan de student zelf om niet bij de ingangen te roken, stelt zij. ‘Als er staat dat er niet gerookt mag worden, moet je dat gewoon niet doen. Het is een eigen verantwoordelijkheid.’ Als mensen klachten hebben, kunnen ze dat melden bij de portiers. Het is dan aan hen om op te treden, aldus Bakker.

Weinig zin

Maar de portiers doen dat vaak niet. Een baliemedewerkster van de UB zegt dat zij rokers ‘wel eens’ op het verbod wijst, maar dat het weinig zin heeft. ‘Wanneer de ene groep is gesommeerd om bij de ingang weg te gaan, komt de volgende roker alweer aanzetten. Zo kan ik wel de hele dag buiten blijven staan’, verzucht zij.

UB-woordvoerder Frank den Hollander stelt dat de portiers niet veel kunnen doen tegen de rokers; zij hebben bovendien ook nog hun gewone werkzaamheden. ‘Er staat dat er niet gerookt mag worden. Doe dat gewoon niet. Maar ja, het is een verslaving en met verslaafden is moeilijk te praten.’

De universiteit geeft aan dat zij de klachten zal onderzoeken. Maar cursussen voor studenten om te stoppen met roken komen er niet, zegt Bakker. ‘Dan moeten we ook een cursus afvallen aanbieden. Dat is geen taak van de universiteit.’

[UPDATE]

De RUG biedt wel cursussen ‘stoppen met roken’ aan voor medewerkers van de universiteit in het kader van het BALANS-programma. Medewerkers die willen stoppen met roken, worden daarin door de universiteit begeleid. Ook dieetadvies behoort tot de mogelijkheden.

Engels

4 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties