Roeiers mogelijk sneller met nieuwe slag

Als wedstrijdroeiers om de beurt roeien in plaats van tegelijkertijd, zouden ze nog snellere tijden kunnen halen. Dat stelt bewegingswetenschapper Laura Cuijpers die deze week op het onderwerp promoveert.
Door Giulia Fabrizi

Hoewel synchroon roeien al jaar en dag de norm is, heeft die manier ook een groot nadeel: snelheidsverschillen tussen de slagen door. Halen roeiers hun riemen uit het water, dan vermindert de snelheid en zakt de boot even terug. Volgens het promotieonderzoek van oud-wedstrijdroeier Cuijpers kan antifase-roeien, waarbij roeiers beurtelings een slag maken, dat probleem oplossen.

Als roeiteams antifase-roeien, is er gedurende de hele vaart een riem in het water waardoor de boot minder terugzakt. Dit vermindert de snelheidsverschillen die bij het klassieke roeien wel ontstaan. Aangezien roeien het meest efficiënt is op een constante snelheid, zou dit theoretisch gesproken ook betekenen dat antifase-roeien betere tijden oplevert dan synchroon roeien.

Klapschaats van het roeien

Cuijpers testte haar hypothese zowel in het laboratorium als op het water. Uit haar tests bleek dat roeiers goed in staat zijn te wisselen naar een ander roeisysteem. Hierbij bleek ook dat het antifase-roeien gemakkelijker gaat naarmate de roeiers meer slagen per minuut maken. Volgens Cuijpers zou het nieuwe systeem weleens ‘de klapschaats van het roeien’ kunnen worden.

Hoewel Cuijpers enthousiast is over haar bevindingen, zijn er nog geen snelheidsrecords gebroken. De beste tijd tot nu toe is van een WK-boot die voor het eerst in antifase roeide. De boot kwam ‘slechts’ vier seconden later aan dan met het gebruikelijke en goed getrainde synchroon roeien.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties