In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: in Delft wordt het maar niet rustig na een vernietigend rapport van de onderwijsinspectie en in Amsterdam (om heel andere redenen) ook niet.
Rvt Delft wist van keihard rapport inspectie
De raad van toezicht (rvt) van de Technische Universiteit Delft was op de hoogte van het snoeiharde rapport over sociale veiligheid van de Inspectie van het Onderwijs en de rol van het college van bestuur daarbij (wanbeleid, aldus de inspectie).
Maar de raad deed alsof zijn neus bloedde en besloot cvb-voorzitter Tim van der Hagen daags voor openbaarmaking van het rapport te herbenoemen. Dat schrijft de Delftse universiteitskrant Delta.
Volgens de rvt stond in het rapport van de inspectie niets wat herbenoeming in de weg zou staan. Daarom bleef tijdens de sollicitatieprocedure, waarbij ook leden van de medezeggenschap waren betrokken, het vernietigende rapport van de inspectie nagenoeg onbesproken.
De rvt zegt in een reactie tegen Delta dat hij niet heeft gewacht met de herbenoeming van Van der Hagen tot het rapport openbaar zou zijn, omdat nog niet bekend was wanneer de definitieve versie zou verschijnen. Ook geeft de rvt als argument dat ‘duidelijkheid’ voor zowel de TU Delft als Van der Hagen zelf‘ van belang’ was.
De rvt staat onveranderd achter de bestuursvoorzitter. ‘TU Delft heeft veel progressie gemaakt onder zijn leiding zowel in termen van resultaten als cultuur. Tim heeft aangetoond dat hij leiding kan geven aan grote veranderingen binnen de TU Delft.’
Reis van je decaan annuleren? In Nijmegen kon het (even)
Door een administratieve fout konden honderden medewerkers van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen de treinreis van hun decaan annuleren, een hotelkamer boeken voor een collega of diens stoel in het vliegtuig wijzigen. Dat schrijft de Nijmeegse universiteitskrant Vox.
Sinds kort moeten medewerkers van de RU meerdaagse reizen naar het buitenland verplicht regelen via de website van reisbureau VCK Travel. Ruim 650 medewerkers kregen daarbij per ongeluk de status van Travel Arranger toegewezen.
Daardoor konden ze niet alleen een reis boeken voor zichzelf, maar ook naar hartenlust snuffelen in trips van anderen, zo schrijft Vox. Ook vluchtnummers, hotelgegevens en persoonlijke gegevens (waaronder 06-nummers) waren toegankelijk.
De fout is inmiddels rechtgezet. Die zat ‘m in een simpele slordigheid, legt een woordvoerder van VCK Travel uit aan Vox. ‘De universiteit heeft rollen toegekend aan personen die daar niet toe bevoegd zouden moeten zijn.’
‘Wereldproblemen beginnen en eindigen bij de UvA’
‘De verleiding om de acties uit de VS in het klein nog eens over te doen was onweerstaanbaar. Geheel volgens script kwam er zelfs een gewelddadige tegenactie van mannen met bivakmutsen en motorhelmen. En er volgde natuurlijk een ontruiming, alweer volgens het Amerikaanse script.’
Dat schrijft Han van der Maas in zijn column voor Folia, de universiteitskrant van de UvA – de afgelopen week het toneel van heftige pro-Palestijnse protesten.
In de column lucht hij zijn hart over de laatste gebeurtenissen. Hij windt er geen doekjes om wat hij vindt van het Israëlische optreden (disproportioneel) en dat de oplossing voor het conflict in handen ligt van de Israëlische regering.
‘En toch steun ik de UvA-bezetters niet, omdat de UvA geen speler in dit conflict is’, schrijft Van der Maas. ‘Keer op keer lijken radicaal linkse activisten te denken dat alle wereldproblemen beginnen en eindigen met het beleid van het UvA-bestuur.’
Van der Maas schrijft dat hij ‘wel tien betere plekken kan bedenken voor demonstraties en desnoods bezettingen’. ‘Maar nee hoor, met steun van personeel uit met name mijn eigen Faculteit Maatschappij en Gedrag, worden de stenen alweer uit de straten getrokken en volgt nieuw geweld op een andere locatie aan de UvA.’