De actie is gericht tegen het college van bestuur, zeggen de actievoerders. ‘Het is tijd dat het college van bestuur van de RUG de stafleden en studenten die willen demonstreren tegen het afbraakbeleid van Den Haag daadwerkelijk steunt.’
WOinActie houdt op 14 december een landelijke demonstratie in Den Haag tegen de bezuinigingen op het academisch onderwijs. Het college van bestuur van de RUG heeft officieel te kennen gegeven dat het de demonstratie steunt.
Maar woorden zijn geen daden, stellen de studenten, omdat docenten die naar de demonstratie willen gaan een vrije dag moeten nemen als zij onderwijsverplichtingen hebben. Ook wil het cvb de demonstratie niet met geld ondersteunen. ‘De zogenaamde steun van het college van bestuur is gebakken lucht.’
‘Volg de UvA’
In tegenstelling tot de Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht wil het college van bestuur van de RUG niets met WOinActie te maken hebben, concluderen de boze studenten.
De actievoerders roepen de RUG op om het voorbeeld van de UvA te volgen. Daar worden stafleden en studenten actief gestimuleerd de demonstratie bij te wonen, stellen zij. Op die dag wordt er bijvoorbeeld op de UvA geen aanwezigheidsplicht gehandhaafd en worden door het college van bestuur bussen geregeld.
De RUG stelt in een reactie dat de universiteit wel degelijk actie onderneemt. Zo maakte het college van bestuur onlangs bekend dat er jaarlijks 5 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld om de werkdruk te verlagen. ‘Dat zijn duidelijke daden’, aldus RUG-woordvoerder Jorien Bakker.
Leenstelsel
Studenten kwamen afgelopen weekeinde ook in actie in Den Haag, met een demonstratie van de LSVb, LAKS, JOB, FNV-Jong en ROOD tegen het leenstelsel en de verhoging van de rente. Er deden zo’n vijfhonderd mensen aan mee, onder wie leden van de Groninger Studentenbond (GSb).
Jolien Bruinewoud van de GSb: ‘Het mooie was dat we door de straten liepen en mensen die dat zagen mee gingen doen en zich aansloten. Niet alleen studenten, maar ook dertigers en veertigers die zeiden: “Jullie worden benadeeld, we willen dat er iets wordt gedaan”.’
Tijdens de bijeenkomst werd een petitie met 124.000 handtekeningen overhandigd aan SP-Kamerlid Frank Futselaar. De petitie wordt dinsdag aan de Tweede Kamer gepresenteerd.