Peiling: 40 procent medewerkers zit in coronadip

Foto: Tim Gouw via Unsplash

Thuiswerkers staan altijd ‘aan’

40 procent van medewerkers zit in een coronadip

Twee derde van de RUG-medewerkers is op het werk slechter af dan voor corona, blijkt uit een enquête die human resources deze zomer hield. En 40 procent voelt zich geestelijk slechter.
8 september om 11:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 8 at 11:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

8 september om 11:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

september 8 at 11:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

Er werd gevraagd naar het welbevinden van alle ruim zesduizend medewerkers in coronatijd, inclusief de student-assistenten en student-promovendi. Maar liefst 40 procent van het personeel vulde de vragenlijst in.

Werkdruk

De medewerkers die zich geestelijk slechter voelen, noemen als oorzaken de werkdruk, het gemis van collega’s, de onzekerheid over de toekomst. Maar ook: motivatieverlies, lusteloosheid, depressiviteit en slaapproblemen. Daarnaast hebben mensen door corona angst en zorgen over hun eigen gezondheid of die van naasten.

Het rapport noemt het ‘zorgwekkend’ dat ruim de helft van de medewerkers klaagt over een nóg hogere werkdruk, omdat volgens het medewerkerstevredenheidsonderzoek van 2019 – vóór corona – de helft de werkdruk toen ook al te hoog vond.

De maatregelen die al genomen waren na het vorige onderzoek moeten daarom versneld doorgevoerd worden, zegt HR. 

Niet betrokken

Een andere opvallende uitkomst, volgens het rapport, is dat het management op verschillende niveaus door een aantal medewerkers niet als slagvaardig gezien wordt. Ook het gebrek aan betrokkenheid vanuit de RUG, teamleiding en het universiteitsbestuur is een kritiekpunt van de respondenten. 

‘Medewerkers geven aan dat de positieve communicatie, over “de beste online universiteit van Europa worden”, voorbijgaat aan de extra werkdruk die zij ervaren’, staat in het rapport te lezen. ‘Deze medewerkers hebben daardoor het gevoel dat de bestuurslagen geen idee hebben wat er speelt onder de medewerkers.’

Werkplek

Thuiswerken valt veel medewerkers tegen. 40 procent heeft überhaupt geen goede werkplek thuis en mist zaken als een goede stoel, beeldscherm of goede computer. 

Anderen missen vooral rust om zich heen. Een derde van de medewerkers heeft dan ook kinderen onder de 16. Vooral zij klagen over een verstoorde werk-privébalans, omdat de kinderen overdag aandacht vragen en ze de neiging hebben om door te werken in de avonden, soms tot diep in de nacht. 

Groepsdruk

Tegelijkertijd zeggen respondenten druk te voelen, uit de groep of van leidinggevenden, om door te werken in de vrije tijd. Sowieso missen medewerkers thuis de fysieke grens tussen werk en privé, schrijft HR, waardoor ze altijd ‘aan’ staan. In totaal zegt maar liefst 60 procent van de respondenten daar meer moeite mee te hebben. Eén uitspraak wordt daarbij geciteerd: ‘There is no home, only work.’ 

Toch vindt een deel van de ondervraagden het juist beter zo. Ze kunnen hun dagen nu bijvoorbeeld beter indelen, hoeven minder te reizen en vinden online vergaderen gestructureerder. Daardoor houden ze meer tijd over. 

Terug naar kantoor

In de toekomst ziet twee derde zich voortaan thuis én op de RUG werken. Maar dat moet dan geen verplichting worden, waarschuwt een aantal respondenten. Een kwart wil nooit meer thuis werken.

Maar als men naar kantoor komt, moet het wel veilig zijn, volgens de RIVM-richtlijnen, zeggen veel respondenten. Goed geventileerd, geen kantoortuin meer en liever geen flexplekken.

Er blijkt op dit punt een verschil tussen Nederlanders en internationals. Waar enkele Nederlandse respondenten om niet te veel betutteling vragen, zijn er internationals die juist strengere restricties willen dan het RIVM voorschrijft, zoals het verplicht dragen van een mondkapje. ‘Er moet goed op gelet worden dat beide groepen zich senang voelen,’ schrijft HR.

Maatregelen

Een uitgebreide analyse van de resultaten moet nog gemaakt worden. Die zal per afdeling opgesplitst worden.

Naar aanleiding van de voorlopige resultaten is alvast de laptopregeling uitgebreid en konden mensen meubilair van kantoor lenen om thuis te gebruiken. Ook is er een vitaliteitscoach aangesteld en zijn er tips online gekomen over ergonomisch thuiswerken. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties