Een student werd weggestuurd van haar opleiding en stalkte en bedreigde daarna medewerkers van de RUG en het UMCG (en later ook UKrant). Zij zit al enige tijd in voorarrest en dat blijft zo tot de rechter zich over de zaak buigt.
Wat ging er aan vooraf?
De vrouw in kwestie was een student tandheelkunde, maar werd bij de opleiding weggestuurd omdat ze niet goed presteerde. Zij was het daar niet mee eens, waardoor een conflict ontstond tussen haar en medewerkers van het UMCG en de RUG.
Ze kwam regelmatig terug naar de universiteit om haar gelijk te halen. Daarbij schuwde ze het niet om bijvoorbeeld posters in RUG-gebouwen op te hangen waarop medewerkers met naam, toenaam en foto werden beschuldigd van fraude en oplichting.
Ook viel ze medewerkers lastig, waarbij ze agressief gedrag vertoonde en mensen intimideerde en bedreigde. In 2022 kreeg ze een gebiedsverbod voor het UMCG, dat het jaar erna werd uitgebreid naar RUG-gebouwen. Daarnaast namen de RUG en het UMCG extra veiligheidsmaatregelen.
Waren die maatregelen en het verbod voldoende?
Nee. Ondanks het verbod om in RUG-gebouwen te komen, bleef de oud-student terugkomen. Ook ging ze door met stalken en bedreigen van medewerkers van de RUG en het UMCG, in het echt en online.
Zo zette ze regelmatig dreigende berichten op sociale media over specifieke personen, in sommige gevallen zelfs met foto’s van de kinderen van die medewerkers. Ze maakte hen uit voor scammers, fraudeurs en oplichters en postte berichten waarin ze schreef dat ze porno keken op het werk.
Daarom kreeg ze naast het gebiedsverbod vorig jaar ook een contactverbod. Ze mag geen contact meer opnemen met medewerkers van de RUG en het UMCG.
Waarom is ze aangehouden?
Na aangifte van onder meer de RUG, moest ze in augustus 2023 voor de politierechter verschijnen. Ze kwam tijdens die zaak niet opdagen. De rechter vond de verhalen over haar dusdanig zorgelijk dat die de reclassering opdracht gaf om haar psychische gesteldheid te onderzoeken.
In eerste instantie mocht ze dat onderzoek en de vervolgzitting in vrijheid afwachten. Maar nadat ze eind vorig jaar meerdere keren het contactverbod had overtreden, is ze in november 2023 aangehouden. In de voorbereidende zitting (een zogeheten pro-formazitting) van afgelopen dinsdag besloot de rechter dat ze in voorarrest blijft.
UKrant schreef in 2022 toch een verhaal over haar?
Dat klopt. In 2022 publiceerde UKrant een verhaal over haar situatie en hoe zij weg is gestuurd bij tandheelkunde. Daarvoor werd zij uitgebreid geïnterviewd. Pas later werd het de redactie duidelijk dat de vrouw kampt met ernstige psychische problemen. Ook was op het moment van publicatie nog niet bekend dat zij medewerkers van de RUG en het UMCG stalkte en bedreigde. Toen dat duidelijk werd, besloot hoofdredacteur Rob Siebelink het verhaal offline te halen.
Heeft UKrant ook aangifte gedaan?
Na het offline halen van het verhaal, richtte de boosheid van de vrouw zich ook op medewerkers van UKrant. Zo werd de hoofdredacteur meermaals op sociale media met naam en toenaam als fraudeur en oplichter bestempeld. Ook kwam de vrouw op de redactie om verhaal te halen en stuurde ze daags nadat een student in Rotterdam drie mensen had doodgeschoten een bericht naar UKrant met afbeeldingen van doodshoofden, explosies en pistolen. Daarop is besloten om ook namens UKrant aangifte te doen.