De opening van het nieuwe academisch jaar stond vooral in het teken van protest, binnen en buiten.
Protest buiten de Martinikerk van pro-Palestijnse activisten die willen dat de RUG alle banden met Israël verbreekt, en protest binnen tegen de omvangrijke bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs van het nieuwe kabinet.
Zo’n dertig demonstranten gingen voor de ingang van de Martinikerk, waar de opening van het academisch jaar traditioneel wordt gehouden, op de grond liggen zodat de stoet van studentenverenigingen en hoogleraren in toga over de demonstranten heen moesten stappen.
Tijdens de plechtigheid in de Martinikerk lieten zij sirenes afgaan en beukten ze op een van de zware toegangsdeuren aan de zijkant van de kerk. Het gevolg: de deur begaf het en door het luide gejoel en gedreun op het hout moest rector Jacquelien Scherpen haar toespraak tijdelijk staken.
Megafoon
De politie greep in en nam een megafoon in beslag waarmee het geluid van een alarmsirene werd versterkt. Agenten verrichtten korte tijd later drie aanhoudingen op de Grote Markt na een schermutseling op de trappen van het Stadhuis. De arrestanten werden niet lang daarna ook weer vrijgelaten.
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen kon in zijn toespraak korte tijd later de Martinikerk geruststellen: ‘Buiten gaat het goed, maakt u zich geen zorgen.’
Grimmigheid
Rector Jacquelien Scherpen liet haar zorgen blijken over de polarisatie en de grimmigheid die, zo citeerde ze een rapport van onder andere RUG-hoogleraar Janka Stoker, ‘de academische vrijheid in het hart treffen en leiden tot ongewenste zelfcensuur of andere vormen van ongewenste terughoudendheid onder onderzoekers, docenten en studenten’.
‘Dat is precies wat ik het afgelopen jaar om me heen zag gebeuren. Dat de felheid en het venijn van protesten mensen bang maakte om zich uit te spreken. Dat mensen met kennis van zaken bewust onder de radar doken, dat expertise en kennis ongebruikt bleef. Ontzettend jammer, omdat juist zij het debat kunnen voeden.’
Bezuinigingen
Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG richtte zijn pijlen vooral op politiek Den Haag, die eerder gemaakte afspraken tussen het hoger onderwijs en voormalig onderwijsminister Robbert Dijkgraaf nu de prullenbak in kiepert.
De aangekondigde bezuinigingen van zo’n één miljard euro, het jaarbudget van een grote universiteit of twee kleinere, komen met name hard aan de in de regio waar juist coalitiepartners NSC en BBB stellen voor op te komen, zei De Vries.
‘De klap zal vooral gevoeld worden in de regio: in Twente, in Maastricht en in Groningen. Voor Groningen is dat merkwaardig in een tijd waarin wordt gesproken over een ereschuld aan de provincie.’