Onrust bij letteren over invoering 10 ECTS-vakken

De mogelijke invoering van 10 ECTS-vakken zorgt voor onrust binnen de Faculteit der Letteren. Medewerkers vrezen een hogere werkdruk en studenten zijn bang dat hun studie meer stress en minder flexibiliteit oplevert.

Het is een van de maatregelen die het faculteitsbestuur wil doorvoeren om geld te besparen: vakken 10 ECTS waard maken, in plaats van de nu gebruikelijke 5. Volgens vicedecaan Joost Keizer zou het op de lange termijn rust in het studieritme brengen, rust in het rooster en rust voor docenten die jaarlijks minder vakken hoeven te geven.

Didactische onderbouwing

Hoewel medewerkers niet per se tegen het plan zijn, maken ze zich wel zorgen over de uitvoering, bleek tijdens een vergadering van de faculteitsraad. In de eerste plaats over de didactische onderbouwing: want is die er wel?

Keizer meent van wel. Studenten presteren beter als ze minder hertentamens hebben, stelt hij. ‘Ik ben geen voorstander van geen hertentamens, maar je zou wel het aantal toetsmomenten kunnen verkleinen.’

Minder concurrentie

Bovendien is het nu zo dat studenten zoveel vakken volgen dat die met elkaar concurreren om tijd en aandacht, aldus Keizer ‘Als je vakken samenvoegt en er grotere, 10 ECTS-vakken van maakt, hebben studenten minder concurrentie en meer tijd voor al hun vakken.’

Ook zouden grotere vakken helpen om ‘jaarcohorten’ te maken. Studenten die langer bij elkaar in de collegebanken zitten, krijgen meer het gevoel dat ze bij een specifiek programma horen. En als een student voelt dat die bij een programma hoort, zou die ook beter presteren.

Hogere werkdruk

Studenten en medewerkers vrezen dat het meer werkdruk oplevert. De voorgestelde hervormingen hebben volgens de Personeelsfractie in de faculteitsraad een enorme impact op de werkdruk voor minimaal drie jaar. 

‘Je moet de vakken ontwerpen, vervolgens uitrollen en dan heb je nog jarenlang dubbele OER’en voordat het programma volledig veranderd is. En voor mensen die niet nominaal afstuderen, moet je nog langdurig overgangsregelingen treffen’, stelt Femke Kramer van de Personeelsfractie.

Minder flexibiliteit

Ook studenten maken zich zorgen, vooral met het bsa in het achterhoofd. Want wat als je een 10 ECTS-vak niet haalt? Volgens Keizer blijkt uit onderzoek dat studenten in het nieuwe systeem juist minder vaak een vak niet halen.

Daarnaast vrezen studenten een tekort aan flexibiliteit. Studenten kunnen bijvoorbeeld tijdens een bestuursjaar minder makkelijk hun studie-inzet verdelen, omdat ze dan meteen een vak van een half jaar opnieuw moeten doen. Ook zou het lastig zijn voor mensen die een stage willen volgen.

Belangrijke aspecten, vindt ook Keizer, maar geen onoverbrugbare problemen. De eerste 10 ECTS-vakken worden volgens hem in het studiejaar 2025-2026 uitgerold. 

Engels

7 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties