UMCG vindt ‘toegangspoort’ coronavirus
Cellen in neus mogelijk cruciaal bij verspreiding
Onderzoekers UMCG vinden ‘toegangspoort’ coronavirus
De ontdekking kan helpen verklaren hoe het coronavirus zich zo snel van mens op mens verspreidt, stellen de onderzoekers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine, en mogelijk ook hoe die verspreiding af te remmen.
Toegangspoort
Ze ontdekten dat het virus slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus en epitheelcellen in andere organen zoals de ogen, de longen en de darmen als toegangspoort gebruikt. Deze cellen produceren sleuteleiwitten die het coronavirus gebruikt om de cellen binnen te dringen.
‘Dit is de eerste keer dat deze specifieke cellen in de neus in verband worden gebracht met het virus dat Covid-19 veroorzaakt’, stellen bioloog Martijn Nawijn en longarts Maarten van den Berge van het UMCG.
‘De locatie van deze cellen aan de oppervlakte van de binnenkant van de neus maakt ze in hoge mate toegankelijk voor het virus. De studie laat ook zien dat de cellen in de neus, die de receptor dragen, een rol spelen bij afweerreacties. Of deze functie na virusinfectie is veranderd, wordt op dit moment onderzocht.’
Samenwerking
Het onderzoek dat tot de ontdekking van de toegangspoorten leidde, is ontstaan in een samenwerking tussen het Wellcome Sanger Institute (VK), het UMCG en de Université Cote d’Azur (Frankrijk). Het is onderdeel van het wereldwijde Human Cell Atlas-samenwerkingsverband dat als doel heeft kaarten te maken van alle menselijke cellen om zo gezondheid en ziekte beter te begrijpen.
Er werken in totaal ruim 1600 mensen in 70 verschillende landen aan het project. De data zijn dan ook vrij toegankelijk voor wetenschappers van over de hele wereld. Het wereldwijde Human Cell Atlas Lung Biological Network blijft de data verder onderzoeken om erachter te komen welke cellen precies betrokken zijn bij de verspreiding van Covid-19.