UMCG vindt ‘toegangspoort’ coronavirus

Cellen in neus mogelijk cruciaal bij verspreiding

Onderzoekers UMCG vinden ‘toegangspoort’ coronavirus

Onderzoekers van het UMCG hebben in samenwerking met onderzoekers uit Engeland en Frankrijk cellen in de neus gevonden die mogelijk de toegangspoort zijn voor het coronavirus.
23 april om 13:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 23 at 13:25 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

23 april om 13:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

april 23 at 13:25 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

De ontdekking kan helpen verklaren hoe het coronavirus zich zo snel van mens op mens verspreidt, stellen de onderzoekers donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine, en mogelijk ook hoe die verspreiding af te remmen.

Toegangspoort

Ze ontdekten dat het virus slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus en epitheelcellen in andere organen zoals de ogen, de longen en de darmen als toegangspoort gebruikt. Deze cellen produceren sleuteleiwitten die het coronavirus gebruikt om de cellen binnen te dringen.

‘Dit is de eerste keer dat deze specifieke cellen in de neus in verband worden gebracht met het virus dat Covid-19 veroorzaakt’, stellen bioloog Martijn Nawijn en longarts Maarten van den Berge van het UMCG.

‘De locatie van deze cellen aan de oppervlakte van de binnenkant van de neus maakt ze in hoge mate toegankelijk voor het virus. De studie laat ook zien dat de cellen in de neus, die de receptor dragen, een rol spelen bij afweerreacties. Of deze functie na virusinfectie is veranderd, wordt op dit moment onderzocht.’

Samenwerking

Het onderzoek dat tot de ontdekking van de toegangspoorten leidde, is ontstaan in een samenwerking tussen het Wellcome Sanger Institute (VK), het UMCG en de Université Cote d’Azur (Frankrijk). Het is onderdeel van het wereldwijde Human Cell Atlas-samenwerkingsverband dat als doel heeft kaarten te maken van alle menselijke cellen om zo gezondheid en ziekte beter te begrijpen.

Er werken in totaal ruim 1600 mensen in 70 verschillende landen aan het project. De data zijn dan ook vrij toegankelijk voor wetenschappers van over de hele wereld. Het wereldwijde Human Cell Atlas Lung Biological Network blijft de data verder onderzoeken om erachter te komen welke cellen precies betrokken zijn bij de verspreiding van Covid-19.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties