Onderzoek LSVb: kamer in Groningen is niet duur, maar ook niet goedkoop

Een kamer in Groningen is vergeleken met andere studentensteden niet erg duur maar evenmin goedkoop. De huizenmarkt is er eigenlijk heel gemiddeld; er is niets heel negatief, maar ook niets dat er positief uitspringt.

Dat concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in het rapport Beste Studentenkamer Stad 2023. Groningen staat dit jaar op plek 8 van de 18 en stijgt daarmee 3 plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Hoewel dat een verbetering lijkt, schrijft de LSVb dat Groningen ‘over de hele linie’ gemiddeld is.

Op de eerste plaats van het jaarlijkse onderzoek staat Enschede, waar kamers volgens de bond goed betaalbaar zijn. Ook stelt LSVb-voorzitter Job Voormaas dat Enschede ‘voor studenten en met studenten bouwt’ en dat de stad daar een voorloper in is.

Kosten

Gemiddeld is een student in Enschede 466 euro per maand kwijt aan wonen. In Groningen is dat 531,66 euro, volgens de LSVb 7,91 procent meer dan in 2022. Dit gemiddelde bestaat uit zowel goedkopere studentenkamers met gedeelde voorzieningen als uit duurdere opties zoals studio’s.

In Groningen kost een gemiddelde studentenkamer met gedeelde voorzieningen 445 euro huur per maand. Studio’s kosten gemiddeld 585 euro en een eigen appartementje 795 euro per maand. Van het aanbod bestaat 60 procent uit studentenkamers, 22 procent uit studio’s en 18 procent uit appartementen, aldus de LSVb.

Intimidatie

De LSVb ziet in Groningen ook hoe studenten vaak te maken hebben met hogere huren, slecht onderhoud, illegale verhuur en intimidatie door huisbazen. De vakbond denkt dat het meldpunt ongewenst huurgedrag, dat de gemeente Groningen gebruikt om dit soort voorvallen aan te pakken, een eerste stap is om de situatie te verbeteren.

Ook is de LSVb benieuwd of de bouw van 400 kamers op Zernike – die op piekmomenten 800 studenten kunnen huisvesten – daadwerkelijk zal helpen om de kamernood aan het begin van het academisch jaar te verhelpen. De kamers zouden in de zomer opgeleverd moeten worden en vanaf augustus beschikbaar moeten zijn voor nieuwe studenten. 

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties