Onderzoek: Groningse student blijft onverminderd gestrest door prestatiedruk

Uit onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSb) blijkt dat de Groningse studentenpopulatie nog net zo gestrest is als in 2017. Academische prestatiedruk is de grootste stressfactor, gevolgd door de energie- en huizencrisis.

Het verraste de GSb dat de stress die studenten ervaren onveranderd is gebleven ten opzichte van het vorige onderzoek. ‘We hadden een stijging verwacht vanwege corona’, zegt voorzitter Ken Hesselink. ‘Dat er geen verandering is, neemt natuurlijk niet weg dat de totale hoeveelheid stress hoog is.’ 

Een andere onverwachte uitkomst van het onderzoek was dat het lenen van geld bij DUO niet aan het stressniveau bijdroeg.

Representatief

Het onderzoek werd uitgevoerd middels een enquête die door 220 Groningse studenten werd ingevuld. Hoewel de stad Groningen zo’n 65.000 studenten telt, waren dit volgens de GSb voldoende respondenten om een representatief beeld te schetsen.

Daaruit blijkt dat academische prestatiedruk de belangrijkste oorzaak van stress is. ‘Dan moet je denken aan deadlines. Veel vakken tegelijk. Altijd de druk om te presteren. Het laat zien dat het beeld van de luie en feestende student niet klopt’, zegt Hesselink. 

Hij prijst daarom de maatregel van de Hanzehogeschool om het bindend studieadvies af te schaffen. ‘We hopen dat de RUG daar een voorbeeld aan neemt.’

Wonen en energie

Ook de energie- en huizencrisis vallen de studenten zwaar, volgens het onderzoek. Het vinden van woonruimte is een hels karwei en studenten kregen geen energietoeslag ter compensatie van de gestegen energieprijzen. 

De GSb is in het Convenant jongeren-en studentenhuisvesting Groningen actief betrokken bij de plannen voor studentenhuisvesting op de Zernike campus. Hesselink vertelt dat dit onderzoek daarbij helpt. ‘We kunnen nu onafhankelijke, wetenschappelijke feiten op tafel leggen.’

De eerste stap namen ze afgelopen donderdag, toen de GSb het rapport aan de besturen van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit overhandigde. ‘Studentenwelzijn is een belangrijk onderwerp’, beaamde rector magnificus Jacquelien Scherpen. ‘De dag voordat ik was aangesteld, had ik er al een vergadering over.’

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties