‘Nooit meer prestatieafspraken’

De universiteiten willen geen nieuwe prestatieafspraken, ook al bleken dergelijke afspraken tot dusver succesvol. Dat meldt universiteitenvereniging VSNU.
Door Peter Keizer

De studie-uitval is verminderd, het studiesucces toegenomen, fors meer docenten hebben een onderwijskwalificatie (BKO) en steeds meer studenten doen mee aan excellentietrajecten. Kortom, de prestatieafspraken die de universiteiten vier jaar geleden met minister Bussemaker maakten zijn een succes, vindt de VSNU. Maar de instellingen zien nieuwe afspraken niet zitten.

De prestatieafspraken werden namelijk onder te hoge tijdsdruk gemaakt, zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich. Daardoor vielen de plannen niet goed bij het personeel. ‘Bovendien is de overheid op onderdelen in gebreke gebleven bij het nakomen van hun deel van de afspraken’, aldus de VSNU in een persbericht. De minister had beloofd met versnelde wetgeving de beleidsvrijheid van instellingen te vergroten.

‘Verzetten’

De RUG liet al eerder weten niets in nieuwe afspraken te zien. ‘We zullen ons tot het uiterste verzetten’, zei voorzitter Sibrand Poppema eind vorig jaar. ‘In Amsterdam en ook in Groningen ging het de afgelopen maanden nu juist over dit soort afspraken en het rendementsdenken.’

Minister Bussemaker sprak in 2012 met de universiteiten af dat 7 procent van de overheidsfinanciering (van in totaal 325 miljoen) afhankelijk is van onder meer de onderwijskwaliteit en het studiesucces. De RUG maakte vooral de afspraak dat de studieresultaten worden verbeterd. Onder meer door een hoger bindend studieadvies, meer excellent onderwijs en learning-community’s.

Doelen

De universiteiten formuleren in de toekomst liever hun eigen doelen. ‘In samenspraak met docenten, studenten en de medezeggenschap. Dat zal het draagvlak en de eigen ambities pas echt vergroten’, aldus Dittrich.

Overigens zijn niet alle prestatieafspraken gehaald. Met name op het gebied van studie-uitval halen vrijwel alle universiteiten, met uitzondering van Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam, hun doel (net) niet.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties