De gemeente Groningen maakt voor het nieuwe studiejaar 260 noodopvangplekken voor internationals klaar, maar op meer bedden hoeven studenten niet te rekenen.
Volgens wethouder Roeland van der Schaaf is het dit jaar namelijk om verschillende redenen extra lastig om noodopvang te regelen.
Allereerst is de daadwerkelijke instroom van studenten pas in september bekend. Dan is er de krapte op de woningmarkt, waar ook omringende gemeentes mee kampen. Bijbouwen gaat niet zomaar en er staan heel weinig gebouwen leeg. Bovendien is er de opvang van statushouders en vluchtelingen uit onder meer Oekraïne om rekening mee te houden.
Geen slaapzalen
De gemeente vreest dat er dit jaar opnieuw niet genoeg noodopvangplekken zullen zijn, dus adviseren zowel de gemeente als de RUG studenten die op 1 augustus nog geen kamer hebben gevonden expliciet om niet naar Groningen te komen. Een belangrijk verschil met vorig jaar is echter dat een plek in de noodopvang nu wel van tevoren kan worden gereserveerd.
Waar de noodopvang precies komt te staan, is nog onduidelijk. Die plannen worden nog uitgewerkt. Hoe dan ook worden er geen grote slaapzalen of tenten neergezet, zoals de slaapzaal aan de Peizerweg begin dit jaar.
Zernike
Voor het studiejaar 2023/2024 wil de gemeente op Zernike een gebouw neerzetten met 400 tijdelijke kamers, dat daar vijftien jaar zou kunnen blijven staan. Die kamers moeten volgens een woordvoerder ‘mee kunnen groeien’ met de jaarlijkse piek. Waar mogelijk slapen er dan bijvoorbeeld twee studenten per kamer, wat het aantal beschikbare plekken vergroot.
Ondertussen werkt de gemeente ook aan het plan om een permanent wooncomplex op Zernike te bouwen met duizenden studentenwoningen. Dit zou voor een structurele verbetering van de kamerkrapte in Groningen moeten zorgen, maar de bouw zal op z’n vroegst in 2025 van start kunnen gaan.