In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de UvA past de huisregels voor demonstreren aan en een Nijmeegse docent belandt in de cel na een mislukte bezettingsactie van pro-Palestijnse activisten.
UvA past demonstratieregels aan
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft nieuwe huis- en gedragsregels opgesteld voor demonstraties. Aanleiding waren de pro-Palestijnse demonstraties in mei. Volgens studenten en medewerkers waren de oude regels te vaag. Nu zijn ze volgens de UvA helder en duidelijker geformuleerd, schrijft universiteitskrant Folia.
Over demonstraties werd in de oude huisregels alleen gezegd dat ‘uitingen van culturele, politieke en/of religieuze aard’ niet waren toegestaan. Die waren met andere woorden verboden. Met de nieuwe regelgeving wil de UvA ‘het recht op demonstreren helder verankeren.’
Er blijven wel restricties. Het beletten van onderwijs mag niet. Protestacties moeten ‘vreedzaam’ verlopen en daar hoort een bezetting of blokkade niet bij, aldus de uni. Overnachten in universitaire gebouwen is evenmin toegestaan; dat was daarvoor ook al zo (‘Gebouwen en terreinen alleen mogen worden gebruikt waarvoor ze bestemd zijn’, stond in de regels) maar dat is nu duidelijker verwoord.
Ook komt er een identificatieplicht. Dat betekent dat een beveiliger altijd om een ID kan vragen. Daarnaast moeten de organisatoren herkenbaar en aanspreekbaar zijn. Gezichtsbedekking mag niet, maar dat was landelijk al geregeld.
Nijmeegse docent in de cel na mislukte bezetting
Universitair docent Harry Pettit van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen heeft dertig uur in een politiecel doorgebracht omdat hij zou hebben meegedaan aan een illegale (en mislukte) bezettingspoging van een universitaire theaterzaal. Dat vertelt hij aan universiteitskrant Vox.
Maandag wilden pro-Palestijnse actievoerders de theaterzaal bezetten. Dat mislukte omdat beveiligers ingrepen. Er werd volgens de RU voor 30.000 euro aan schade toegebracht.
Pettit was op dat moment met de trein onderweg naar Nijmegen, zegt hij. Daar zou hij weliswaar een pro-Palestinademonstratie bijwonen, maar van de bezettingspoging wist hij niets. De demonstratie was inmiddels afgelast waarop Pettit en enkele anderen met keffiyehs om de schouders met een stadsbus naar het Centraal Station gingen.
Daar werd de chauffeur door de politie gemaand om de bus stop te zetten. Vervolgens werd Pettit door een gebouwbeheerder en een beveiligingsmedewerker van de universiteit aangewezen als een van de vandalen van de mislukte bezetting.
De RU zegt in een reactie dat de universiteit de zaak gaat ‘evalueren’ en roept mensen op relevante informatie over de bezettingspoging met de politie te delen.