Universitair medewerkers komen na een jaar in vaste dienst, iedereen krijgt een loonsverhoging van 2 procent en er komen maandelijkse netto vergoedingen voor internet en thuiswerken.
Dat hebben de vakbonden en de universiteiten op 25 juni met elkaar afgesproken. In het nieuwe cao-akkoord voor universiteiten – geldig van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022 – worden flexibele contracten aangepakt en wordt bovendien voorgesorteerd op een toename van thuiswerken.
Omslag naar vaste banen
Universitair docenten, universitair hoofddocenten en hoogleraren komen in principe na een jaar in vaste dienst. Dit geldt ook voor al het ondersteunend personeel en voor tijdelijk wetenschappelijk personeel met een toegekende Vidi-beurs. Nieuwkomers krijgen na anderhalf jaar een vast contract.
‘Eindelijk maken we ook in de sector onderwijs en onderzoek de omslag van flex naar vaste banen’, zegt Jan Boersma, bestuurder van vakbond FNV Onderwijs & Onderzoek. ‘Hiermee gaan we de werkdruk in deze sector verder terugdringen. Dat werd ook hoog tijd.’
Volgens Boersma zal door de afspraken zo’n 800 man aan wetenschappelijk personeel in 2021 van een tijdelijk naar een vast contract overgaan. Bij ondersteunend personeel gaat het om ‘een veelvoud aan banen’ die omgezet worden in een vast dienstverband.
Loonsverhoging
In het nieuwe akkoord zijn ook afspraken gemaakt over loonsverhogingen en vaste thuiswerkvergoedingen. Zo krijgen medewerkers in twee stappen een loonsverhoging van 2 procent: op 1 juli gaan de lonen met 1,64 procent omhoog en op 1 januari nog eens met 0,36 procent. Het minimumloon wordt per 1 juli verhoogd naar 14 euro per uur.
Daarnaast krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro op basis van een 38-urige werkweek.
Thuiswerken
Vakbonden en universiteiten verwachten dat thuiswerken ook na de versoepelingen van de coronamaatregelen een blijvertje is. De universiteiten hebben met de vakbonden afgesproken dat ze hybride werken mogelijk zullen maken, voor zover de functie en het werken als team dat toelaat.
Bovenop de loonsverhogingen worden daarom vanaf 1 september ook een netto thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag en een netto internetvergoeding van 25 euro per maand ingevoerd. Oproepkrachten, student-assistenten, freelancers, beurspromovendi zonder dienstverband en studenten vallen buiten deze thuiswerkregeling.