Nieuwe cao: 4 procent erbij, maar nog geen zicht op meer vaste contracten voor docenten

De universitaire lonen stijgen met 4 procent en medewerkers krijgen een eenmalige bonus van 400 euro. Dat hebben de cao-onderhandelaars eind vorige week afgesproken. Gesprekken over vaste contracten voor docenten en onderzoekers lopen nog.

De loonstijging gaat per 1 juli in, dezelfde maand dat medewerkers de bonus – 400 euro naar rato van het dienstverband – krijgen. Medewerkers die het universitaire minimumloon verdienen, krijgen een hogere bonus: 750 euro op basis van een voltijds dienstverband.

Vooruitlopend op nieuwe regels die per 1 augustus ingaan, is het ouderschapsverlof ook verbeterd. Ouders krijgen 70 procent doorbetaald, in plaats van 62,5 procent, en hebben ook recht op verlof als ze korter dan een jaar in dienst zijn.

Muurvast

Ondertussen is er nog geen zicht op meer vaste contracten voor docenten en onderzoekers. ‘We zitten muurvast’, zegt Donald Pechler, onderhandelaar namens de Algemene Onderwijsbond. ‘Bij elke universiteit is het verschillend, en ook op faculteits- en opleidingsniveau is de rechtspositie heel wisselend. De komende tijd gaan we gebruiken om echt alles boven water te krijgen, zodat we het in de volgende cao centraal kunnen regelen.’

Hoewel universiteiten geen harde toezeggingen hebben gedaan, gaan ze wel een onderzoek uitvoeren naar hoe de contractuele positie van docenten verbeterd kan worden. 

Goedkeuring

Met oog op de hoge inflatie wilden de vakbonden en de universiteiten de werknemers echter niet langer laten wachten op een loonsverhoging. Daarom kozen ze ervoor nu een akkoord te sluiten met voornamelijk loonafspraken. Die moeten nog wel worden goedgekeurd door werkgevers en vakbondsleden. 

De nieuwe cao geldt tot 1 april 2023.

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties