Nieuwe bewoners Proxima blij verrast: ‘De kamers zijn beter dan ik dacht’

Met Proxima is de eerste studentenhuisvesting op Zernike een feit. Honderden studenten, de meesten van hen internationals, nemen deze weken hun intrek in het gloednieuwe wooncomplex.

Wie de binnenplaats van Proxima oploopt, waant zich in een nieuwbouwwijk en een woonzorgcentrum tegelijk. Tussen de gebouwen, die eruitzien als blokkendozen, ligt een parkje met veel groen en bankjes.

Grote huisnummers sieren de tien woonblokken. Over een paar weken kunnen hier in totaal achthonderd studenten wonen, sommigen voor vier maanden, anderen voor een jaar.

Nu is de intocht van nieuwkomers nog in volle gang. Aan de straat staan auto’s uit alle hoeken van Europa geparkeerd: Duitsland, Roemenië, Spanje en Zweden. Families helpen de kersverse studenten met het uitladen van alle spullen.

Een van de eersten

‘Toen ik hier kwam, had ik een heel blok voor mezelf’, zegt de Roemeense bachelorstudent biomedical engineering Alexandra. Zij betrok op 8 augustus als een van de eersten een kamer hier.

‘Het was de beste beslissing ooit’, zegt medebewoner en farmaciestudent Alexia, eveneens uit Roemenië. ‘Nu kunnen we iedereen één voor één leren kennen. Als we later waren aangekomen, had iedereen al een groepje gevormd.’

Eén bureau

Die kamers zijn nieuw en modern, met twee eenpersoonsbedden en genoeg kastruimte. Maar er is slechts één bureau. En wellicht belangrijker is het gebrek aan privacy: er is geen volledige afscheiding tussen de twee bedden, alleen een hoge kast. 

Het is dan ook een tijdelijke situatie dat twee studenten een kamer delen: in de periode augustus tot november, als de vraag naar accommodatie het grootst is, krijgen vaste huurders eventueel een kamergenoot, daarna hebben ze het rijk weer alleen. 

Alexia, die hier voor vier maanden blijft, heeft er geen probleem mee om haar kamer te delen. ‘Mijn kamergenoot is vorige week aangekomen en ze is aardig. Hoewel ik technisch gezien haar kamergenoot ben en zij de gastvrouw, omdat zij langer blijft’, lacht ze.

Gloednieuw

Ook Adrian, student international business uit Moldavië en voor een jaar hier, heeft er geen problemen mee zijn kamer te delen. Al heeft hij zijn huisgenoot nog niet ontmoet. ‘De kamers zijn beter dan ik dacht. Het is precies zoals de artist impression op de website, wat ik niet had verwacht. En natuurlijk is alles gloednieuw.’

Het gebouw werd deze zomer opgeleverd. Elke kamer heeft een eigen badkamer, maar de grote keukens worden met veertig man gedeeld. Voor hen zijn er acht koelkasten en vier grote vriezers. Acht grote werkbanken met een kookplaat en wasbak vullen de rest van de ruimte, terwijl achter een muur lange tafels met stoelen staan om aan te eten.

Toch is dat niet genoeg, vreest Alexia. ‘De keuken voelt wat klein aan. Als de colleges beginnen en iedereen staat hier tegelijk te koken, wordt dat een beetje een probleem.’

Piekperiode

Ook international business-student Milo uit Duitsland, die sinds 25 augustus in Proxima woont, was blij verrast over wat hij aantrof. ‘Ik heb wat oude foto’s van het gebouw opgezocht op Google Maps. Maar toen was het nog een bouwput. Nu ziet het er beter uit.’

Milo koos ervoor om de kamer alleen in de piekperiode te huren, tot eind november. ‘Ik heb ook Kamernet gebruikt en me voor zo’n dertig of veertig kamers aangemeld. Ik heb niet één antwoord gekregen. Hoewel ik ook een beetje laat was, moet ik zeggen. Een vriend uit Hannover is eerder gaan zoeken en heeft al een kamer gevonden.’

De kamers in Proxima zijn een stuk makkelijker te krijgen, zegt Milo. ‘En door de groepen kun je gemakkelijk iemand leren kennen.’ Hij maakt zich dan ook geen zorgen of hij voor eind november een andere plek kan vinden. ‘In de eerste maanden van het nieuwe studiejaar haken er mensen af omdat de studie tegenvalt en die gaan weer weg. Dan komt er een plek vrij voor mij.’

Tien jaar

Voorlopig blijft Proxima tien jaar staan, al willen de gemeente en de universiteit graag door met wonen op het Zernike. Er moeten hier tenminste 1500 woningen verrijzen.

Daardoor komt er meer levendigheid op de campus, zei Stephan van Galen, RUG-directeur University Services, eerder tegen Dagblad van het Noorden. ‘Als hier mensen komen wonen, dan wordt de plek aantrekkelijker voor bedrijven en winkels. Daar hebben wij als universiteit ook baat bij.’

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties