Negeer het gedrocht dat Blue Monday heet

Blue Monday is natuurlijk je reinste onzin, want in oorsprong een ordinaire publiciteitsstunt. Maar elk jaar aandacht vragen voor geestelijk welzijn is wel heel goed, betoogt columnist Casper Albers.

Zaterdag 14 januari was het Wereld Logica Dag. Een dag ingesteld door de Unesco om de logica te vieren. Unesco motiveert de keuze voor deze dag met ‘The ability to think is one of the most defining features of humankind‘, wat ook een prima motto voor een universiteit is (Unesco geeft de slogan ook in het Frans, Spaans, Russisch, Arabisch en Chinees, maar ik vermoed dat de meeste lezers het meest aan de Engelse versie hebben).

Op een enkele collega bij kunstmatige intelligentie na zag ik geen enkele collega aandacht aan deze dag besteden. Waar door RUG-collega’s wel uitgebreid aandacht aan werd besteed, inclusief de rector en de beheerder van het universitaire Twitteraccount, was Blue Monday. Blue Monday is zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. De logica is echter volledig afwezig.

De dag is ooit ontstaan als een ordinaire publiciteitsstunt waarvoor zelfs Diederik Stapel zich zou schamen. Reisbureau Sky Travel wilde extra zonvakanties verkopen, schakelde een docent in om zijn naam op een voorgeschreven ‘artikel’ te zetten en schaamteloos werd de publiciteit gezocht.

De suggestie dat depressies te behandelen is met twee weekjes Mallorca is onwetenschappelijk

De suggestie dat depressies te behandelen is met het vooruitzicht van twee weekjes Mallorca is al onwetenschappelijk, de gebruikte formule sloeg ook nog nergens op.

Drie jaar geleden trok ik ten strijde tegen deze aanval op de wetenschap. Ik schreef een stuk voor de Volkskrant, schoof aan in de studio van RTV Noord en sprak met Omrop Fryslân over Blauwe Moandei. Sindsdien word ik jaarlijks gebeld door journalisten voor een quote over de dag.

Ik kan me er tegenwoordig makkelijk van af maken met ‘je kan wat ik vorig jaar zei recyclen’.

Tegenwoordig is de media-aandacht voor Blue Monday gelukkig wat verschoven (waarschijnlijk niet dankzij mijn inspanningen, maar ik houd mijzelf voor dat dat toch het geval is). De meeste media brengen het niet meer als wetenschappelijk weetje, maar als ‘We weten dat de aanleiding onzin is, maar het is toch belangrijk om stil te staan bij de geestelijke gezondheid’.

Jaarlijks een dag om aandacht te vragen voor psychische problemen: ik ben voor

Dat laatste is geen speld tussen te krijgen. Jaarlijks een dag om aandacht te vragen voor psychische problemen: ik ben voor. Hier aandacht voor vragen is mijns inziens belangrijker dan die Wereld Logica Dag en zelfs belangrijker dan de Internationale Dag van de Statistiek (die, zoals u ongetwijfeld weet, op 20 oktober is).

Dat de dag geen wetenschappelijke basis heeft, hoeft geen probleem te zijn. Dat hebben tal van dagen niet, zelfs de Wereld Logica Dag niet. Maar dat de datum nadrukkelijk een onwetenschappelijke basis heeft, is wel problematisch. Zeker om hier als academisch instituut aan mee te doen.

En de oplossing is simpel: negeer dit academisch gedrocht en stap over op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie op 10 oktober. Houd op die dag alle activiteiten die je dan niet meer de derde maandag van januari houdt. En dan zoek ik wel een ander gedrocht uit de pseudowetenschap om over te klagen.

CASPER ALBERS

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties