Medewerkers en studenten hebben 3,5 jaar lang braaf plastic- en restafval in de daarvoor bestemde prullenbakken gegooid. Zinloos, want daarna kwam alles toch op een hoop terecht. En dus komt er nu één gezamenlijke vuilnisbak.
Eerder was nog het idee dat restafval en plastic vanaf de prullenbak gescheiden naar de afvalverwerker zouden gaan: de zogeheten voorscheiding. Dat zou beter gesorteerd en daarmee beter recyclebaar afval opleveren. Daarom staan er vele honderden afvalbakken voor plastic (met een oranje voorkant) en voor restafval (grijs) verspreid over de hele universiteit.
Achteraf scheiden
Maar die gedachte laat de RUG los, zegt Sander Dijkstra van de arbo- en milieudienst van de universiteit. ‘We zien nu dat plastic en restafval heel goed achteraf kunnen worden gescheiden, minstens net zo goed als wanneer we dat met voorscheiding zouden doen.’
Daarmee is ook de noodzaak voor aparte afvalbakken verdwenen. In het Anda Kerkhoven Centre, het nieuwe onderwijsgebouw bij het UMCG, staan al gecombineerde restafval- en plasticbakken met een gecombineerde grijsoranje sticker. ‘Hoogstwaarschijnlijk geldt dat in de toekomst ook voor andere RUG-gebouwen’, zegt Dijkstra.
Nieuwe stickers
Daarvoor hoeft de universiteit geen nieuwe prullenbakken te kopen, verwacht contractmanager afvalverwerking Yonne Klein Kranenburg. ‘We plakken mogelijk nieuwe stickers op de prullenbakken.’
Wanneer dat wordt gedaan, is nog niet bekend. Een optie is in februari 2026, wanneer een nieuwe contractperiode met de afvalverwerking start. Voor gft-afval en papier blijft de gescheiden inzameling in stand. ‘Die stromen kun je beter vooraf scheiden’, zegt Dijkstra.
Afvalreductie
Het doel voor de komende jaren is afvalreductie. De RUG wil dat eind 2025 minstens 95 procent van al het afval aan de universiteit wordt gescheiden en dat er 15 procent minder afval wordt geproduceerd dan in 2019.
Het is de vraag of de 95 procent wordt gehaald. Het scheidingspercentage schommelt al enkele jaren rond de 70 procent, blijkt uit de meest recente cijfers. De afvalreductie van 15 procent is wel gehaald: vorig jaar gooiden RUG’ers zo’n drie kilo per persoon minder weg dan in 2019.
Daarvoor zijn er speciale scanners in een aantal prullenbakken geplaatst, die een week lang foto’s maken van elk stuk afval dat er in wordt gegooid. Met behulp van AI wordt dat vervolgens gecategoriseerd (of het papier, plastic of iets anders is) en geteld. De resultaten van dit experiment worden begin 2025 verwacht.