Minister Brekelmans had geen zin meer in zijn scriptie en harde klappen in Utrecht

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Vrijmoedige Studentenpartij van de VU vindt bezuinigen op de woke universiteit prima en de Faculteit Geesteswetenschappen in Utrecht ontkomt niet aan gedwongen ontslagen.

VSP: bezuinigen op woke universiteiten is prima

De Vrijmoedige Studentenpartij (VSP), de op één na grootste fractie in de Universitaire Studentenraad van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, heeft geen moeite met de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren in het hoger onderwijs zolang universiteiten nog geld uitgeven aan ‘woke-projecten’.

Daarover schrijft universiteitskrant Ad Valvas. De universiteiten geven volgens de partij heel veel geld uit aan ‘woke projecten als queer feminisme, dekolonisatie, klimaathobby’s, noem het maar op’. ‘En dat heeft ze alleen maar verder verwijderd van de kerntaken van de universiteiten.’

Hoeveel geld er daadwerkelijk naar volgens VSP woke projecten gaat, is volgens Ad Valvas niet duidelijk, maar het is wel marginaal vergeleken met de geplande bezuinigingen van bijna twee miljard euro.

Volgens de VSP is een student van de VU op het matje geroepen bij zijn opleidingsdirecteur en vakcoördinator vanwege een kritische post over een queer party. De fractie is daar boos over en kondigt aan met de betrokken student mee te gaan naar het gesprek.

Reorganisatie geesteswetenschappen gaat banen kosten

Utrecht Science Park

Bij de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht wordt steeds meer duidelijk wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen die het kabinet Schoof in de planning heeft. Daar komt ook nog een reorganisatie bij van het bachelor onderwijs.

Geesteswetenschappen moet zes opleidingen schrappen, meldt de Utrechtse universiteitskrant DUB. Opleidingen krijgen verder de opdracht een derde van hun bacheloronderwijs samen aan te bieden, waardoor er fors gesneden kan worden in het cursusaanbod. Uitgangspunt is dat elke opleiding en elke cursus tenminste 25 studenten moet trekken.

De faculteit heeft een begroting van 100 miljoen euro per jaar. Het faculteitsbestuur erkent dat de noodzakelijke afslanking met 10 procent niet zonder gedwongen ontslagen kan; 82 fte van de 870 fte vervallen. ‘Zoiets red je niet met alleen natuurlijk verloop’, aldus de decaan.

Er is veel kritiek op de reorganisatie in combinatie met de bezuinigingen, schrijft DUB. Waarom zo snel? Waarom zonder overleg? Waarom zo? Maar het faculteitsbestuur houdt voet bij stuk: de bezuinigingsvoorstellen en de aanpassingen in het bacheloronderwijs kunnen niet van tafel, maakte het duidelijk tijdens twee drukbezochte vergaderingen van de faculteitsraad.

Minister Brekelmans had geen zin meer in zijn scriptie

Minister Brekelmans van Defensie (links) op een NAVO-bijeenkomst.

Dat Ruben Brekelmans (1986) in de politiek zou belanden, was voor hem zelf al lang duidelijk. Hij was in zijn studententijd al actief bij de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Maar Brekelmans, opgeleid tot econoom, had niet voorzien dat hij minister van defensie zou worden in het kabinet Schoof.

Dat zegt hij in een interview met universiteitskrant Univers van Tilburg University, waar Brekelmans vroeger studeerde. De keuze voor economie kwam door de economische crisis die begin 2000 overwaaide uit de VS, vertelt hij.

‘Ik merkte dat mijn vaders onderneming daar heel hard door geraakt werd. Ik stelde mezelf de vraag hoe het kon dat een crisis die heel ver weg begon, zo’n enorme invloed had op een hele gewone ondernemer als mijn vader. Die verbanden wilde ik beter begrijpen.’

Hij noemt zichzelf een heel ambitieuze student. ‘Ik deed meerdere studies tegelijk en was altijd druk bezig met goede cijfers halen.’ Maar dat brak hem ook wel een beetje op, vertelt hij aan Univers.

‘Ik deed mijn master economie en bachelor bedrijfseconomie naast elkaar, en ik dacht: nou, dan schrijf ik mijn scriptie in de zomer, voordat ik naar Londen ga. Dat lukte niet. Dus ik nam die scriptie mee naar Londen, maar toen had ik er helemaal geen zin meer in. Ik heb die scriptie anderhalf jaar als een last achter me aan gesleept.’

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties