Miljoenen aan coronasteun niet uitgekeerd, promovendi hebben het nakijken

Ruim 70 procent van het geld dat de Faculty of Science and Engineering (FSE) kreeg aan coronasteun van de overheid, is nog niet besteed. Ondertussen werden contracten van promovendi niet verlengd omdat supervisors dachten dat er geen geld was.

De faculteit kreeg in de periode 2020-2022 voor zes miljoen euro aan steun van de overheid. Dat geld was bedoeld om te zorgen dat onderzoekers die tijdelijke contractvertraging op hadden gelopen door de pandemie, hun projecten alsnog konden afmaken. 

Nu blijkt dat er van die zes miljoen euro nog ruim vier miljoen over is. En dat, zei onderzoeker bij kunstmatige intelligentie Michael Wilkinson in de faculteitsraad van FSE, terwijl de begeleiders voortdurend op het hart werd gedrukt dat er ‘geen geld’ was. Hijzelf kon daardoor het contract van twee PhD’s niet verlengen.

Verrassing

De cijfers waren opgevraagd door raadslid en PhD-student Alva Bechlenberg en kwamen ook voor het faculteitsbestuur als een verrassing. ‘In de toekomst moeten we beter opletten of het geld ook daadwerkelijk wordt uitgeven’, zei portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop.

Alleen het Institute for Science Education and Communication (ISEC, wetenschapscommunicatie) gebruikte al het coronageld. De biologen van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) besteedden naar verhouding ook veel. Daar is nog 339.000 euro over, 37 procent van het totaal. De natuurkundigen van het Van Swinderen Instituut maakten nauwelijks gebruik van het steungeld. Voor hen zit er nog 86 procent in kas: 106.000 euro. 

Omboeken

Het bestuur benadrukte overigens dat het niet zo is dat er geen geld is uitgegeven. Sommige instituten betaalden verlengingen uit eigen middelen. In die gevallen is het een kwestie van omboeken. 

De onderzoeksdirecteuren hebben opnieuw een mail gekregen waarin het bestuur hen wijst op de nog beschikbare gelden. Dat is extra belangrijk, omdat over de ruim 4,5 miljoen die de faculteit ontving uit het Nationaal Programma Onderwijs voor 1 september verantwoording moet worden afgelegd. Dat had effect, zei Klop. ‘In de week erna kregen we dertig aanvragen.’ 

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties