Meer studieplekken in de UB

Het blijft maatwerk wie een kwetsbare student is

Meer studieplekken in de UB

De UB kan vanaf maandag dagelijks 280 studenten een dagdeel een studieplek aanbieden. De plekken zijn bedoeld voor kwetsbare studenten die behoefte hebben aan een externe plaats om te studeren.
11 februari om 15:46 uur.
Laatst gewijzigd op 15 februari 2021
om 12:40 uur.
februari 11 at 15:46 PM.
Last modified on februari 15, 2021
at 12:40 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

11 februari om 15:46 uur.
Laatst gewijzigd op 15 februari 2021
om 12:40 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

februari 11 at 15:46 PM.
Last modified on februari 15, 2021
at 12:40 PM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Tot eind vorige maand bood de UB zeventig studieplekken voor kwetsbare studenten per dag aan. De bieb was in die periode alleen in de ochtend geopend. Sinds 1 februari is de UB ook ’s middags geopend, waardoor de afgelopen weken in totaal 140 studenten per dag een dagdeel in de UB konden studeren.

‘Maar vanaf komende maandag schalen we dus op naar 140 studieplekken, waardoor 280 studenten per dag naar de UB kunnen’, vertelt UB-woordvoerder Babette Knauer. ‘Uiteraard geheel volgens de coronavoorschriften.’

Verklaring studieadviseur

Wie in de UB wil studeren, moet een verklaring hebben van een studieadviseur. Vervolgens kan de student maximaal drie dagdelen per week een plekje reserveren. En op beide voorwaarden wordt gecontroleerd, zegt Knauer.

‘Die verklaring moet je bij binnenkomst aan de receptiemedewerkers laten zien. Zij kunnen vervolgens zien wanneer en hoe vaak je gereserveerd hebt. Zo kunnen we ook voorkomen dat studenten vaker komen dan ze gereserveerd hebben.’

Wat is kwetsbaar?

De afgelopen weken was er veel onduidelijkheid over de term ‘kwetsbaar’. Want wanneer is een student kwetsbaar en mag hij naar de UB? ‘Eigenlijk is er geen definitie te geven’, weet Odette Ruyters, hoofd van het Studenten Service Centrum. ‘Er zijn namelijk altijd meerdere factoren. Het is echt maatwerk en het verschilt per student.’

Toch is wel geprobeerd de term ‘kwetsbaar’ in een definitie te vatten. In het algemeen gaat het om studenten die vanwege bijzondere omstandigheden behoefte hebben aan een externe studieplek.

‘Denk aan studenten met sterke concentratie- of structuurproblemen of prikkelgevoeligheid, die kunnen worden veroorzaakt door een functiebeperking, psychische en medische problematiek of een moeilijke thuissituatie.’

Studenten met dit soort problemen kunnen zich melden bij hun studieadviseur. Die beoordeelt vervolgens of de student in kwestie in aanmerking komt voor een studieplek in de UB.

Engels

11 February 2021 | 15-2-2021, 12:40
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties