Wie mag er studeren in de UB?

Verwarring over term ‘kwetsbaar’

Wie mag er studeren in de UB?

De UB heeft studieplekken voor kwetsbare studenten beschikbaar tijdens de lockdown, maar wie daar precies aanspraak op kan maken is nog altijd onduidelijk.
25 januari om 12:34 uur.
Laatst gewijzigd op 26 januari 2021
om 12:48 uur.
januari 25 at 12:34 PM.
Last modified on januari 26, 2021
at 12:48 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

25 januari om 12:34 uur.
Laatst gewijzigd op 26 januari 2021
om 12:48 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

januari 25 at 12:34 PM.
Last modified on januari 26, 2021
at 12:48 PM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Op dit moment bepalen de studieadviseurs of een student kwetsbaar is of niet. ‘Maar we hebben vorige week geconstateerd dat de interpretatie van die term te breed is en dat faculteiten er verschillend over denken’, vertelt directeur onderwijs Rutger Klein Nagelvoort.

Zo kan het gebeuren dat een student aan de medische faculteit geen toestemming krijgt om in de UB te studeren, terwijl een letterenstudent met hetzelfde verhaal wél naar de bieb mag. ‘Dat zorgt voor verwarring bij studenten en dat is natuurlijk niet de bedoeling’, zegt Klein Nagelvoort.

Beschikbare plekken

Faculteiten worstelen met de vraag of hun kwetsbare studenten wel of niet naar de UB kunnen. Zo stelde het bestuur van gedrags- en maatschappijwetenschappen tijdens de laatste faculteitsraadsvergadering dat er meer studieplekken nodig zijn in de UB, omdat ze die op de eigen faculteit niet kunnen bieden. 

Dit was nadat het college van bestuur (cvb) op 14 januari een update naar studenten en medewerkers had gestuurd waarin onder meer werd gesteld dat er 225 studieplekken in de UB beschikbaar waren. 

Maar volgens UB-woordvoerder Babette Knauer zijn er op dit moment zeventig studieplekken beschikbaar. ‘En dat is voor nu ook genoeg, we kunnen daarmee in de vraag voorzien.’

Verwarring

Dus hoeveel studieplekken zijn er nu precies? Hoeveel zijn er nodig? En wie mag er eigenlijk gebruik van maken? Er heerst nogal wat verwarring op de universiteit, beaamt ook studentassessor van het cvb Teun Havinga. ‘Het is een enorm lastige situatie.’ 

Het ontbreken van een universiteitbrede definitie van ‘kwetsbaar’ draagt daar flink aan bij. Daarom is aan de Commissie Onderwijs Strategie gevraagd om een duidelijke definitie te formuleren, die voor iedereen geldt. ‘Op die manier kunnen we met alle faculteiten één en dezelfde lijn trekken’, zegt Klein Nagelvoort.

Houvast

Hoewel er deze week een besluit over de definitie verwacht wordt, zal er nog steeds ruimte blijven voor interpretatie, zegt Havinga. ‘Het wordt geen definitie van twee zinnen.’ Maar, voegt hij eraan toe, ‘het geeft de studieadviseurs in ieder geval veel meer houvast.’

De situatie rond noodstudieplekken zou ook anders benaderd moeten worden, vindt hij. ‘Het gaat vaak over de hoeveelheid plekken in de UB, maar je zou wat mij betreft juist moeten kijken naar de hoeveelheid kwetsbare studenten die er zijn en daarop moeten anticiperen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties