Studenten

Flirten voor internationals

Zo verover je een Nederlandse vrouw

Je ziet genoeg stelletjes die uit een Nederlandse man en een internationale vrouw bestaan, maar andersom dan weer niet zoveel. Zijn Nederlandse studentes zo kieskeurig? Of is er iets anders aan de hand?
Door Anne de Vries en Paulien Plat

Je staat in de kroeg, biertje in je hand, en even verderop zie je een blond meisje staan. Witte sneakers, een broek met wijduitlopende pijpen en een panterprint-topje: Nederlandser kan bijna niet. Haar blauwe ogen lachen je toe terwijl ze vrijuit danst met haar vriendinnen. Je besluit eropaf te gaan. ‘Hello beautiful’, zeg je. Ze kijkt verbaasd om en giechelt.

Een paar dagen later zitten jullie samen aan het speciaalbier in het Concerthuis. Het voelt zo goed, dat je na vijf minuten zonder nadenken je hand op haar bovenbeen legt. Je vertelt enthousiast over je studie en hoe je in Nederland terecht bent gekomen. Zij luistert en knikt. Als jullie afscheid nemen ga jij ervan uit dat er een volgende date komt. Maar zij blijkt minder enthousiast: ‘Sorry, I’m not feeling it.’ Ontgoocheld blijf je achter. 

Dure vazen

Veel internationale mannen merken dat het moeilijk is om Nederlandse vrouwen te versieren. Ze gaan niet snel in op versierpogingen, dus eindigt die cheesy openingszin of gave dansmove vaak in een blauwtje. ‘Nederlandse vrouwen zijn net dure vazen in een museum. Leuk om naar te kijken, maar je mag ze niet aanraken’, vertelt Benjie Beer, een Brit die net de master journalistiek heeft afgerond. 

Die cheesy openingszin of gave dansmove eindigt vaak in een blauwtje

Hoewel het aantal internationals in Groningen flink is gegroeid, lijken er niet veel meer stellen te zijn die bestaan uit een Nederlandse vrouw en een vent uit een ander land. Het omgekeerde, Nederlandse mannen met een vrouwelijke international, komt je wél regelmatig tegen. Wat houdt Nederlandse vrouwen weg bij internationals? 

‘Het kiezen van een partner is voor een vrouw risicovoller dan voor een man’, legt psycho-seksuoloog Charmaine Borg uit. Dat komt omdat er kans is op zwangerschap en soa’s. ‘En alles wat onbekend is, vormt nog een groter risico.’ 

Taalbarrière

Dus kiezen Nederlandse vrouwen minder snel voor een internationale man (of vrouw), want bij hen kunnen ze minder goed inschatten wat voor vlees ze in de kuip hebben dan bij een landgenoot. Zo staan internationals al meteen met 1-0 achter. Daar komt nog eens bij dat internationals sneller weer hun koffers pakken om naar huis te gaan. En een vent die aan de andere kant van de wereld woont, daar hebben veel vrouwen geen zin in. Dat is dus al 2-0. 

Tel je ook de taalbarrière nog mee, dan kom je op 3-0. Tenzij je een Belg gaat daten, natuurlijk. Gehoord in de kroeg: ‘Ik versta geen Engels als ik zat ben.’ Dus werd de internationale vent die het bij dit Nederlandse meisje probeerde snel afgewimpeld. Maar ook als je niet dronken bent is het al een barrière als je niet in je moedertaal kunt spreken. 

Dan komt hier de beslissende 4-0: het lengteverschil. ‘Mannen en vrouwen geven er binnen een koppel de voorkeur aan dat hij langer is dan zij’, stelt Gert Stulp, universitair docent evolutionaire biologie. En laten Nederlanders nou net een van de langste volkeren ter wereld zijn. ‘Mannen uit het buitenland zijn gemiddeld genomen kleiner dan Nederlandse mannen, en dus zullen de langere Nederlandse vrouwen minder kans hebben om een buitenlandse partner tegen het lijf te lopen die nog groter is dan zij.’ 

Hoffelijkheid

Hoe sla je dan wel zo’n Hollandse schone aan de haak? De rekening betalen hoeft in ieder geval niet: Nederlandse vrouwen splitten liever. Wel vinden ze het prettig als hun date hoffelijk is: houd dus vooral de deur open. Onder hoffelijkheid valt ook terughoudendheid in intiem fysiek contact. Zo’n ongevraagde hand op je bovenbeen tijdens een eerste date vindt niet iedereen even leuk. Kijk aan hoe het loopt, of probeer eerst een hand op de arm. 

Zo’n ongevraagde hand op je bovenbeen wordt niet altijd op prijs gesteld 

Ook heel uitgebreid met iemand tongzoenen, midden op straat, is iets wat veel Nederlanders liever niet doen. Je krijgt dan snel opmerkingen als ‘get a room’ naar je hoofd geslingerd. Hoewel we de passie en romantiek op prijs stellen, is vozen in het openbaar soms een tikkeltje gênant – helemaal als je elk moment je docent statistiek op de Vismarkt tegen kan komen. 

Een luisterend oor bieden is altijd goed. Natuurlijk vinden veel dames jouw internationale achtergrond mega-interessant en vuren ze maar wat graag vragen op je af: ‘Hoe ben jij in hemelsnaam hier in Gróningen terechtgekomen?’ Maar stel ook vragen aan haar: waarschijnlijk ben jij net zo nieuwsgierig naar haar als zij naar jou. Die Hollandse schone wil ook gewoon gewaardeerd worden om wie ze is, niet om wat ze is. 

Geen etiket

Houd in gedachten dat de Nederlandse datingcultuur vandaag de dag erg ingewikkeld is, met termen als kwarrels (kwaliteitsscharrel), scharrels en twarrels (twijfelscharrel). Nederlanders willen zich bovendien niet zo snel meer binden: dankzij apps als Tinder en Bumble ben je nog slechts een swipe naar links verwijderd van een partner die nog aantrekkelijker, intelligenter en fitter is, dus is het makkelijker om geen etiket te plakken op wat jullie dan ook maar aan het doen zijn. 

Wil ze na een paar maanden nog steeds niet haar vriend noemen? Vat het niet te persoonlijk op. Het ligt niet aan jou, lieve international, maar aan de tijdsgeest.

Ga op zoek naar een kleine vrouw, want die zijn er ook in Nederland

Tsja, en dan die lengte. Helaas kun je jezelf niet zomaar 15 of 20 centimeter langer toveren, dus wij hebben in dit geval maar één tip: investeer in een paar schoenen met plateauzolen. Die zijn tegenwoordig helemaal hip en happening. En ga anders op zoek naar een kleine vrouw, want die zijn er zeker ook in Nederland. Ondergetekenden zijn namelijk 1.56 en 1.63 meter, dus niet alle Hollandse dames torenen boven je uit.

Baat dit allemaal niet? Ach, iedereen loopt wel eens een blauwtje. Onderdeel van het vak, zullen we maar zeggen. Soms is er gewoon geen klik, dat hoeft niets te maken te hebben met je status als international. Blijf proberen, want Groningen barst van de onafhankelijke meiden – en wellicht kan jij met je charmes wel een Hollands hart ontdooien.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties