Studenten

Geen OV-kaart? Geen paniek!

Reizen voor een habbekrats

Geen OV-kaart en toch voor een habbekrats reizen? Het kan. De UK zet de mogelijkheden op een rijtje. Ook leuk voor je medestudenten van over de grens.
Door Anne Floor Lanting / Vertaling door Sarah van Steenderen

1

NS Abonnement

Als je vaak met de trein moet reizen, is een abonnement van de NS een goed idee. De NS heeft zeven verschillende soorten abonnementen, allemaal met verschillende soorten korting op verschillende tijden. ‘Dalvoordeel’ is het voordeligste abonnement. Voor vijftig euro per jaar (omgerekend €4,17 per maand) krijgt je veertig procent korting tijdens het weekend en de daluren. Let op: als je vaak voor 9 uur ‘s ochtends of tussen 4 en half 7 ‘s middags reist, kan je beter een abonnement kiezen waarmee je korting tijdens de spits krijgt, of waarmee je onbeperkt mag reizen. Deze zijn wel wat duurder: minstens twintig euro in the maand, en maximaal 333 euro.

Voor meer informatie: https://www.ns.nl/abonnementen

2

Samenreiskorting

Ken je iemand met een studenten-OV of een NS-abonnement? Dan heb je mazzel: je kan hun korting toepassen op je eigen OV-chipkaart als je samen reist. Ga naar de oplaadautomaat op het station en zet de samenreiskorting op je eigen OV-chipkaart. Je mag de korting natuurlijk niet toepassen als je alleen reist. Maar als je geen vrienden hebt om op te rekenen kan je vaak ook wel iemand in de trein vinden die hun korting met je wil delen. Misschien komt er wel een spontaan gesprek uit voort.

Voor meer informatie: https://www.ns nl/reisinformatie/reizen-met-ov-chipkaart/samenreiskorting.html

3

Groepsretour

Het allervoordeligst is reizen in een grote groep. Met de Groepsretour van NS kunnen vier tot en met tien mensen samen op één ticket reizen. Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het kaartje is. Als je met tien mensen reist, kost het maar 7 euro per persoon.

Maar je reist misschien niet vaak met een grote groep mensen. Daarom kan je ook de populaire Facebookpagina NS Group-tickets Groningen checken om mensen te vinden om mee te reizen. Nadat het ticket gekocht is, kan iedereen ervan gebruik maken, zonder ooit ook maar iemand anders in de groep persoonlijk te hebben gesproken. Let hierbij op dat je wel na 9.00 uur reist op werkdagen. In het weekend is het ticket de hele dag geldig.

De NS is niet blij met deze ‘slinkse’ manier van reizen. Die heeft in april een nieuwe regel ingesteld om het gebruik ervan in te perken. Zowel het begin- als het eindstation moet voor alle mensen in de groep hetzelfde zijn. Je kunt natuurlijk eerder uitstappen, maar het is wel van belang dat je een groep vindt met mensen die op hetzelfde traject reizen.

4

Dagkaarten

Als je niet vaak genoeg met de trein reist om een OV-chipkaart aan te schaffen, dan kan je ook speciale dagkaarten kopen. Winkels zoals HEMA, Kruidvat, Albert Heijn en Blokker hebben vaak speciale aanbieding voor treinkaartjes waarmee je een hele dag onbeperkt door Nederland kan reizen.

Kan je geen dagkaart vinden? Kijk dan eens op www.treinreiziger.nl.

5

Carpoolen

Moet je ergens heen maar gaat dat lastig met het openbaar vervoer? Dan kan je gaan carpoolen. Dit is vooral handig als je naar het buitenland moet, zoals bijvoorbeeld Duitsland. Er zijn verschillende manieren om een lift te scoren. Kijk bijvoorbeeld op de Facebookpagina van Ride Sharing Groningen of iemand dezelfde kant op moet als jij.

Andere mogelijkheden zijn de carpoolapp BlaBlaCar of www.karzoo.nl. Carpoolen is misschien een beetje raar, maar het is meestal goedkoper dan de trein, en zo leer je nog eens nieuwe mensen kennen.

6

Flixbus

Ben je te verlegen om bij een vreemde in de auto te stappen, maar wil je wel goedkoop naar Duitsland of België?Dan kan je de Flixbus nemen. De groene bussen rijden vanuit Groningen naar vijf Nederlandse steden, tien plekken in Duitsland, en naar Antwerpen of Brussel.

De bus mag dan niet de meest comfortabele optie zijn, maar het is relatief goedkoop, en de bussen hebben wifi en stopcontacten, zodat je je niet verveelt.

Voor meer informatie: https://www.flixbus.nl.

Al mijn Nederlandse vrienden hebben een studenten-OV. Waarom mag ik er geen?

De studenten-OV is alleen voor studenten die studiefinanciering krijgen. Internationals krijgen ze alleen als:

Ze al vijf jaar of langer achtereen in Nederland wonen én uit een EEA-land (Europese Unie of European Economic Area) of Zwitserland komen;

Zij (of hun niet-Nederlandse ouder of partner) een baan voor meer dan 56 uur in de maand heeft, in Nederland;

Ze een verblijfsvergunning type I, II, III, IV, of V hebben.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties