Studenten

Een ton tegen kanker

Heel Vindicat rent voor genezing

Dik 850 Vindicaters doen in oktober mee aan de Mutua Marathon, om 100.000 euro in te zamelen voor het KWF voor onderzoek tegen kanker. De teller staat op de helft.
Door Michelle Gerssen / Foto Reyer Boxem

Lot Bergkamp studeert Economics and Business Economics. Naast haar studie zit ze in het bestuur van Vindicat én ze organiseert dit jaar de Mutua Marathon in Amsterdam. Met nog vier maanden te gaan lijkt het doel van 100.000 euro haalbaar: op dit moment staat er dik 55.000 euro op de teller.

‘We hebben uitgerekend dat we dat doel kunnen halen als iedereen die meedoet, 116 euro ophaalt. Dat lijkt op dit moment wel te kunnen lukken,’ vertelt Lot enthousiast. Deelnemers kunnen drie afstanden kiezen: een marathon (42,195 kilometer), een halve marathon of acht kilometer.

‘Mijn moeder is overleden aan kanker. Een jaar nadat dat gebeurde, rende een vriendinnetje van mij de hele marathon van Rotterdam. Ik heb daar toen gekeken met mijn jaarclub en we dachten: dat willen wij ook. Op sportief vlak iets doen, en dat met een goed doel verbinden,’ vertelt Lot. Zo gezegd, zo gedaan. Wel met 250 mensen in plaats van de oorspronkelijke jaarclub. ‘Dit jaar dacht ik: is het niet leuk om de hele vereniging erbij te betrekken?’

Pockies

Begin dit jaar plaatste ze een berichtje op Facebook. ‘Daar kreeg ik al snel reactie op, van mensen die ook wel wilden helpen met de organisatie. Met zo’n tien mensen organiseren we het hele jaar door acties om de marathon levend te houden.’ Van een kroegentocht door Groningen, die 10.000 euro opbracht, naar een benefietdiner tot acquisitie, waarbij bedrijven worden gevraagd door sponsoring. Maar ook de verkoop van Pockies, onderbroeken met zakken met het logo van de Mutua Marathon erop, brengt geld in het laatje.

Ik heb vier jaar geleden kinderkanker gekregen

Rechtenstudent Stef Lips helpt mee in de organisatie. Hij heeft twee keer een halve marathon gelopen. ‘Ik zocht een stok achter de deur om dan eindelijk voor die hele te gaan,’ vertelt hij. ‘Dus ik dacht: ik ga me hier voor inzetten met mensen die doneren, zodat ik toch echt die hele moet gaan lopen.’ Hij wil zich graag voor een goed doel inzetten. ‘Er is zo’n mooie combinatie van sport en positieve energie, omdat iedereen zijn steentje bijdraagt.’ Stef heeft 200 euro in de pocket, maar verwacht dat dat nog wel omhoog gaat naarmate oktober nadert.

Ook Lucinde Akkerman heeft een organisatorische taak op zich genomen. Ze studeert Midden-Oostenstudies. Haar motivatie: ‘Ik heb vier jaar geleden kinderkanker gekregen,’ vertelt ze. ‘Sinds twee jaar kan ik weer een beetje hardlopen. Ik zag dat berichtje van de marathon op Facebook en dacht: die wil ik wel doen.’ Ze heeft vrienden en familie thuis, die niet lid zijn van Vindicat, ook zover gekregen mee te doen aan de marathon op 20 oktober. Lucinde zit nu op 100 euro, maar verwacht dat dat bedrag nog wel omhoog gaat.

Amsterdam

Mooi streven, een inzameling tegen kanker, maar waar gaat dat geld precies heen? Naar een onderzoek naar immuuntherapie dat is gestart in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, legt Lot uit. ‘Een relatief nieuwe tak van medicatie tegen kanker. Uiteindelijk is het doel dat je eigen afweersysteem de kanker kan opruimen. Het is in principe een behandelmethode voor iedere kankersoort. Dat vond ik wel belangrijk, dat iedereen er mee te maken zou kunnen hebben.’

Lot heeft nog overwogen om geld op te halen voor het UMCG. ‘Maar het KWF, dat kent iedereen. Dat is wel nodig, als je een ton wilt ophalen. We gaan in Amsterdam rennen, dus daarom past het er wel bij.’

Wat vindt Vindicat eigenlijk van het initiatief? ‘Alleen maar goed,’ lacht Lot. De vereniging zet zich het hele jaar door voor goede doelen, onder andere met stichting VIA (Vindicat In Actie). Die organiseert bijvoorbeeld een daklozendiner op de kroeg van Vindicat in de periode rondom kerst. Dat gaat dit jaar gewoon door. De Mutua Marathon is extra.

‘Het is echt niet verplicht,’ benadrukt Lot. ‘Als je wilt, dan kun je mee, maar sommige mensen zeggen ook: “Ik kan helemaal niet rennen.” Die supporten langs de lijn.’ En daarna gaan ze met z’n allen op het hopelijk behaalde doel proosten. ‘We hadden daar een mooie plek voor gevonden, maar door de vele aanmeldingen is die al te klein,’ lacht ze.

Trainen

‘Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad,’ vertelt Lot. ‘Veel mensen zeggen: ik wilde altijd zo’n marathon lopen, maar had nooit echt een doel. Veel jaarclubs of huizen hebben zich samen opgegeven en trainen dan met elkaar.’

Maar het blijven studenten, en ze moeten wel op tijd beginnen met trainen. Vooral lopers die zich inschreven voor de halve marathon, hebben een extra zetje nodig, zegt Lot. ‘Iedereen die een hele gaat rennen weet: dit wordt zwaar. De mensen die voor de 8 kilometer gaan, kunnen ‘m desnoods uitlopen. De halvemarathondeelnemers hebben het toch iets te hoog in hun bol, denk ik. Die denken: dat gaat me met een keertje tien kilometer rennen wel lukken. Dat geldt trouwens ook voor mij, ik moet zelf ook nog flink aan de bak om de finish te kunnen halen.’

De halvemarathondeelnemers hebben het iets te hoog in hun bol

Lot en haar mede-organisatoren hebben daarom RunX gestrikt, voor gezamenlijke hardlooptrainingen en ze bieden voor de zomer nog zes keer training aan. ‘En daarna ook nog een paar,’ zegt Lot. Bij sporttherapeut Joeval Benjamins kunnen lopers bovendien met korting hun lichaam laten checken. ‘Dan weten ze voor welke blessures ze vatbaar zijn en welke schoenen ze moeten dragen. Hij komt ook nog een praatje geven op onze kroeg, waarin hij tips en tricks geeft.’

Mocht je de studenten niet zien trainen in de stad, dan misschien wel op 13 oktober, een week voor de marathon, tijdens de 4 mijl van Groningen. Dit jaar is er voor het eerst een studentenloop. Lot heeft 500 startnummers gereserveerd. Niet zozeer om geld op te halen, maar vooral om te trainen. ‘Vooral voor de mensen die voor de 8 kilometer gaan is het de ideale training.’ En omdat de 4 Mijl zelf ook een fantastische ervaring is, natuurlijk, vult ze aan.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties