Studenten

De 5 beste kringloopwinkels

Sneup je uitzet voor een prikkie

Natuurlijk, je kúnt naar die geel-blauwe meubelgigant voor je uitzet, maar dat hoeft niet. Ga eens naar de kringloop! Beter voor je portemonnee en voor het milieu. En onthoud: kijken doe je met de oogjes.
Door Michelle Gerssen

In de vijf tweedehandswinkels die we bezochten, sneupten we naar een bank, borden met bestek en een kledingkast. En we verwonderden ons, constant.

What’s In

Kringloop What’s In, aan de Ulgersmaweg bestaat uit één grote ruimte, maar ziet er door de ruime opzet toch vrij leeg uit. De winkel is opgedeeld in twee delen: het grootste gedeelte is kringloop, en is goedkoper. In een tweede, kleiner gedeelte, zijn vintage verzamelitems te vinden. Hier betaal je iets meer voor. Er staat bijvoorbeeld een spinnewiel en een typemachine, maar ook een groot assortiment kleine klokjes.

In het echte kringloopgedeelte staan een flink aantal banken. Veel zijn setjes: een ruime tweezitter en een fauteuil, bijvoorbeeld. Voor zo’n duo betaal je ongeveer zeventig euro. Moet wel in je kamer passen. Ook staan er een paar kasten. Voor 12,50 worden al je nieuwe aanwinsten thuisbezorgd.

What’s In heeft trouwens een verrassend groot aanbod aan fitnessapparatuur; een roeiapparaat, bijvoorbeeld. Het is even zoeken, maar er is genoeg kleingoed te vinden. Bestek ligt netjes soort op soort in mandjes. Borden staan idem dito netjes bij elkaar.

What’s In zit aan de Ulgersmaweg. Vanaf het Academiegebouw moet je tien minuten fietsen. Je gaat dan door de Korrewegwijk, dus als je daar woont, is het nog korter. Zeker de moeite waard, al helemaal als je bedenkt dat in dezelfde straat nóg een kringloopwinkel zit…

Fairback

Fairback zit, net als What’s In, aan de Ulgersmaweg. Als je hier spulletjes koopt, weet je dat je daarmee een goed doel steunt. De kringloop zit in een grote loods en benut daar elke vierkante centimeter van. Foute hits klinken luid door de ruimte. Bij binnenkomst vallen de stellingen vol kleingoed direct op. Keuze genoeg uit borden, pannen, glazen of pannen.

Verderop in de loods vind je kleding, tafels, stoelen en kasten. Ook staat er een biljarttafel, compleet met ballen en keu, voor een prijsje van vijftig euro. Deel de kosten met je huisgenoten en waan je Raymond Ceulemans.

Naast de biljarttafel staat een oud schooltafeltje met een hip, wit formica blad. De prijssticker schreeuwt ‘vintage’ en vraagt je om vijftig euro, hoewel het tafelblad beschadigd is.

Loop verder en je komt in een meubelhal vol banken en luie stoelen. De keuze is reuze. Zit je liever op stof, of toch op leer? Ga je voor een knusse loveseat, of een ruime hoekbank? Prijzen schommelen rond de vijftig euro, maar het is wel goed zoeken naar iets wat je die prijs ook echt waard vindt. Veel banken en stoelen zijn beschadigd of er zitten vlekken op. Aan meubels zonder mankementen hangt ook een hoger prijskaartje.

Mocht je iets vinden wat aan je wensen voldoet, dan wordt dat voor 7,50 euro op de begane grond bij je thuis gebracht.

Vintage Industry

Vintage Industry is buren met What’s In. Het is niet zozeer een kringloop, want echt bruikbare meubels kun je er niet krijgen. Het is wel ontzettend leuk om even rond te kijken. Er staat van alles: kunstobjecten, oude schoolstoeltjes, een oude operatielamp, Brum-autootjes, formica tafeltjes, die blijkbaar echt vintage zijn. En legerfanaten kunnen er hun hartje ophalen aan het ruime aanbod militaire stukken.

Kom er alleen niet met een grote rugzak op je rug. Dat alles er zo ontzettend op elkaar gepropt staat, is leuk als je een tof item vindt, maar minder leuk als je het met je draagbare studiecontainer omstoot.

Nadeel is wel dat Vintage Industry over het algemeen wat duurder is. Daar staat tegenover dat je wel met een uniek stuk thuis komt. Ook is het jammer dat ze beperkt open zijn: donderdag tot en met zaterdag, van twaalf tot vijf. Maar mocht je dan tijd hebben, ga zeker even langs en kijk je ogen uit.

GoudGoed Damsterdiep

Aan het lange Damsterdiep staat een vestiging van GoudGoed. De winkel is licht en ruim, popmuziek speelt zachtjes door de speakers en je kunt er voor van alles terecht. Natuurlijk voor meubels, boeken, en kleding, maar je kan ook een bezoekje brengen aan een barbier en een printshop. Haal wat koffie bij de automaat achterin en loop een rondje door de winkel.

Bij binnenkomst zie je direct de banken voor je. In groepjes van drie of vier staan ze rond een koffietafel opgesteld en vormen zo een immense woonkamer. De banken zijn in nette staat. Ze hebben geen krassen of pluisjes, maar daar betaal je ook meer voor. De prijs van een grote tweezitter ligt rond de zeventig euro.

Als zo’n gewone bank te saai voor je is, kun je natuurlijk een dutje proberen te doen op de massagetafel, die ook te koop staat. Voor de artistieke student is er zelfs een tekentafel te vinden. Veertig euro en hij is van jou. Kledingkasten zijn er weinig, maar voor 12,50 neem je een Billy-boekenkast mee. Ook handig.

Er is ook een koopjeshoek: daar staan meubels voor een spotprijs. Soms zijn ze beschadigd, maar aan andere stukken lijkt niks mis. Voor een bank uit de koopjeshoek leg je tussen de twintig en dertig euro neer.

Goed, je hebt een goede bank op de kop getikt, maar nu moet je dat bakbeest nog naar je kamer zien te krijgen. Voor 12,50 euro levert GoudGoed ‘m voor je thuis af in Groningen af. Op de begane grond, dus je moet hem nog wel zelf naar boven zien te krijgen.

Mamamini Damsterdiep

Fiets een stukje verder en je komt bij Mamamini (één van de drie vestigingen in de stad). De winkel is overzichtelijk ingedeeld; op de begane grond vind je meubels, de eerste verdieping bevat kleding en kleingoed, zoals bekers en borden. De radio staat aan en je kunt heerlijk even rondkijken.

Je haalt hier een prima bank voor ongeveer veertig euro. Daar staat tegenover dat de conditie soms iets minder is. Het (nep)leer is bijvoorbeeld gekrast, of de stof is een beetje pillig. Toch zitten juist die banken het best. Je nieuwe pareltje wordt voor 15 euro bij je thuis bezorgd in de stad. Naast banken zijn er ook veel kasten in goede staat.

Dat is nog niet alles. Je kan na een bezoekje zomaar eigenaar zijn van een Van Gogh, of een stuk van Beethoven horen op de piano die er staat. En met sneeuwbollen kun je terugblikken op alle reizen die je nooit heb gemaakt. Waarom naar Kreta gaan als je een habbekrats met zo’n bol kunt schudden?

Voor vijfentwintig cent koop je een ontbijtbord: geen overbodige luxe. De borden worden per stuk verkocht, maar veel lijken wel een set te vormen. Dat betekent dat je niet alle acht hoeft te kopen, maar dat je er gewoon zoveel kan nemen als je nodig hebt. Maar als je nog bestek nodig hebt, kun je deze winkel beter overslaan; daarvan was niet veel te vinden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties