Studenten
...

Zó reis je haast voor nop

Platzak de wereld rond

Het academisch jaar is bijna voorbij. Tijd om verre oorden op te zoeken, cocktails te drinken op een exotisch terras en brakke wandelingen te maken door het bos. Maar wat als je geen geld hebt? UKrant zocht voor je uit hoe je voor weinig toch veel kunt doen.
Door Joas de Jong

Je had je maandenlang voorgenomen écht iets te ondernemen in de vakantie. Maar de bijdragen van ome DUO heb je helemaal opgemaakt. Een vakantie plannen met vrienden blijkt een drama en de deadlines voor summer schools in het buitenland zijn allang voorbij.

Toch wil je weg. Waarheen maakt niet uit, zolang het buiten Groningen is. Met een lege bankrekening kom je niet ver, zou je denken. Gelukkig is het prima mogelijk zonder geld toch een avontuurlijke vakantie te hebben.

Liften

Je duim omhoog langs de kant van de weg! Een duidelijke bestemming hoef je niet per se te hebben. Scheelt een hoop gedoe met plannen.

Vind je het eng om bij een wildvreemde in de auto te stappen? Hoeft niet! Mensen zijn veel vriendelijker dan je denkt. En terwijl het asfalt wegglijdt onder de wielen van de auto, leer je de meest verrassende mensen kennen: van hoogleraren biologie tot werklozen die graag vijftig kilometer voor je omrijden.

Zelf liftte ik afgelopen weekend nog met een vriend naar Luik. We werden snel opgepikt bij de liftplaats op het Emmaviaduct en reden vanaf Zwolle met een docent van de Radboud Universiteit en haar dochtertje naar Nijmegen. We strandden helaas in het centrum van Venlo, toen onze volgende – wietrokende – chauffeur het afgesproken tankstation straal voorbij reed. En zo waren we voor het laatste stukje waren aangewezen op de trein.

Risico’s? Ach, op die stoner na heb ik nooit negatieve ervaringen gehad. En als je samen bent, kun je er ook wel om lachen.

Op die stoner na heb ik nooit negatieve liftervaringen gehad

Toch kun je voor de zekerheid het nummerbord van de auto even fotograferen en aan iemand doorgeven. En je doet er goed aan om niet alleen op pad te gaan; er zijn Facebookgroepen waar je liftpartners kunt vinden.

Overal in de Europese Unie gelden dezelfde liftregels: je mag bij tankstations en speciale liftplaatsen staan. Als je verder gaat heb je natuurlijk een geldig paspoort nodig. Probeer ook te voorkomen dat je vast komt te zitten op een onhandige plek: coördineer dus met de bestuurder dat je op een goed bereikbaar tankstation of een liftplek wordt afgezet.

Eenmaal op de plaats van bestemming kun je een hostel zoeken. Via Google Maps kom je al een heel eind, daar staat de prijs van de gemiddelde kamer ook aangegeven (die ligt vaak rond de twintig euro per nacht). Anders kun je van tevoren zoeken op sites als HostelBookers en Booking. In een hostel ontmoet je geheid leuke mensen, die wel in zijn voor een drankje in de stad. Valt dat tegen, dan kun je de volgende dag weer je kartonnen bordje pakken en kijken waar je de volgende nacht slaapt.

Couchsurfing

Soms is de reis nog wel te betalen, maar verblijf kost natuurlijk ook iets. Zit je al te krap, dan kun je overwegen een barmhartige local op te sporen die je een tijdje in huis wil nemen. In ruil daarvoor kun je aanbieden te koken, maar voor velen is de gezelligheid al genoeg.

CouchSurfing biedt een overzicht van mensen die hun bank of logeerbed ter beschikking willen stellen. Twijfel je? Je kunt de profielen van potentiële gastheren bekijken en de site maakt gebruik van een recensiesysteem, waardoor je een beetje een idee hebt bij wie je terechtkomt.

Je kunt ook gebruik maken van je eigen netwerk of dat van vrienden. Studentredacteur Lars regelde voor zijn reis deze zomer naar de Kaukasus een slaapplaats bij een meisje in Tbilisi via studentenvereniging AEGEE. Jij kent via je netwerk vast ook wel iemand bij wie je terecht kunt: verenigingsgenoten die in het buitenland studeren of verre familie. Een berichtje via Facebook doet wonderen.

Je loopt het risico dat je de nacht moet doorbrengen op een bankje in het park

Als je heel avontuurlijk bent, kun je ook op de plaats van bestemming nog een gratis slaapplek proberen te regelen. Daar moet je wel lef voor hebben, natuurlijk: je loopt het risico dat je de nacht op een bankje in het park moet doorbrengen.

Je kunt natuurlijk ook zelf couchsurfers in huis nemen. Je kunt ze Groningen laten zien en je hebt meteen – hoop je – interessant gezelschap. Je kunt ze kennis laten maken met de Hollandse keuken en de Groningse cultuur. Door het recensiesysteem kun je bovendien zelf weer gemakkelijker bij iemand terecht als je gast een goede beoordeling achterlaat.

Werken in het buitenland

Studeren hoeft even niet in de vakantie, dus dan heb je tijd zat om te werken. Thuis werken voelt natuurlijk niet erg avontuurlijk, maar je kunt ook naar het buitenland vertrekken om druiven te plukken op een biologische boerderij of iemand tegen kost en inwoning te helpen met het verbouwen van zijn huis.

Op Workaway bieden mensen over de hele wereld klusjes aan. Zo is er een oude dame in Genève die hulp nodig heeft rond het huis. Ze is op zoek naar iemand die van dieren houdt en haar kan leren omgaan met haar iPad. Je mag gratis bij haar verblijven, mits je voor haar kookt.

Een strenge veganist zoekt iemand die op zijn acht katten wil passen

Kattenliefhebbers kunnen terecht in Bangkok. Een strenge veganist daar zoekt iemand die vijf dagen in de week op zijn acht katten wil passen. De rest van de tijd kun je de omgeving verkennen. ‘Never forget that the house belongs to the cats. You are guests’, waarschuwt hij. Mooi. Je weet dus waar je aan toe bent.

Je kunt ook eens kijken bij WWOOF. En nee, dat is geen website voor hondenliefhebbers, maar een organisatie die duurzaamheid wil bevorderen. Via WWOOF kun je aan de slag op biologische boerderijen over de hele wereld, samen met andere vakantiegangers die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid. Zolang je werkt op een boerderij of plantage, mag je er gratis verblijven. En natuurlijk leer je dan ook je collega’s kennen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties