Universiteit

In memoriam: Bert Cornelius

Meester van de Mussengang

Studentenstrip Mussengang staat in het collectieve geheugen van de RUG gegrift. Vorige week overleed Bert Cornelius (1952), die verantwoordelijk was voor de iconische, controversiële en altijd herkenbare tekeningen.
Door Christien Boomsma

‘Kom op Bert! Hou je niet in’, zei UK-redacteur Lourens Kluitenberg ooit tegen Bert Cornelius, toen hij zijn tekst kwam ophalen voor Mussengang – de strip over een Gronings studentenhuis die van 1984 tot 1995 op de achterkant van de UK verscheen.

Deze aansporing had de tekenaar echt niet nodig. Zijn expliciete tekeningen, vol seksuele verwijzingen, vormden een belangrijke reden dat de serie door sommigen smerig, aanstootgevend en vrouwonvriendelijk werd genoemd.

‘Blijkens heel wat nummertjes Mussengang gaat de gemiddelde student gekleed in geruite blouse of colbertjas, de gemiddelde studente in doorkijkblouse en/of minirok. De persoonlijke visie van tekenaar Bert Cornelius? Dit vaak gebruikt niet-functioneel bloot vinden wij onaanvaardbaar. (Ook bijv. een blote Miep aan de muur of een Penthouse onder het bed, terwijl er verder geen seks in het verhaaltje aan de orde komt). Waarom legt Cornelius bij de vrouwen de nadruk op de verpakking?’, stond bijvoorbeeld in november 1986 in de UK.

Zonder gêne

Zonder de tekeningen van Cornelius was Mussengang ook nooit het meest gelezen onderdeel van de UK geworden. De gouden formule: een schrijverscollectief – waaronder Frank den Hollander van de UB en toenmalige UK-hoofdredacteur Luuk Hajema – schreef de tekst waaraan de tekenaar soms een geheel eigen draai gaf.

Hij tekende zonder gêne en met oog voor detail, geholpen door zijn exceptionele tekenvaardigheid. De schrijvers konden ervan op aan dat na toevoeging van de bijbehorende prent er een compleet nieuwe draai aan het verhaal gegeven was.

En zonder overleg vooraf. Want wat gebeurde er nadat Jeroen de Bock een dronken Carla in zijn bed kreeg? Of toen kraker Fredje ontmaskerd werd met een bijbaantje bij het ‘foute’ Shell?

Herkenbare hoekjes

Bovendien nam hij zijn lezers mee naar herkenbare hoekjes van Groningen. Jeroen de Bock en eerstejaars Isabel Tamsma hebben seks in het nog onafgebouwde Groninger Museum, kraker Fredje wordt ontmaskerd als een excellent student onder de bogen van het Academiegebouw en Hedwig Verschuur gaat los op de auto van haar IO-docenten in de Kleine Kromme Elleboog.

Er kwamen T-shirts van Mussengang. Er werden boekjes uitgegeven en kalenders. Een tijdlang waren er zelfs plannen om een televisieserie te maken over de bewoners van het Groningse studentenhuis en in 1998 kwam er een reeks theatershows.

Zelfs 23 jaar na de laatste Mussengang vragen oud-studenten of UKrant.nl niet opnieuw zou kunnen beginnen met het feuilleton over – aanvankelijk – Vindicaters Eduard en Jeroen de Bock, vamp Yvette de Bruyne, de gereformeerde Annie Stortemelk, de flamboyante Hedwig Verschuur of kraker Fredje.

Naast zijn werk voor Mussengang tekende Cornelius cartoons voor de UK. In het Dagblad van het Noorden tekende hij voor het feuilleton Bij Hoog en Bij Laag (1999-2009), over de verwikkelingen in het Groningse provinciehuis.

Bert Cornelius was al lange tijd ziek. Hij is 66 jaar geworden.

[masterslider id=”47″]

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties