Universiteit

Campus Fryslân

Leeuwarden is zo slecht nog niet

Hoge verwachtingen hadden ze niet, maar Leeuwarden stal de harten van Frida en Anniek, studentes aan de RUG-faculteit Campus Fryslân. Niks saaie woonplaats, maar juist een bruisende stad.
Door Eva van Renssen

Voorlopig zitten ze nog op een tijdelijke locatie. Nog een klein jaar en dan is het monumentale Beursgebouw dat de Campus Fryslân gaat huisvesten verbouwd. Dan kunnen Anniek Wiertsema (20) en Frida Nilsson (19, uit Zweden) intrek nemen in het volledig gerenoveerde, aardgasvrij gemaakte, duurzame faculteitsgebouw, dat ruimte heeft voor wel duizend studenten en stafleden.

Tot dan moeten ze het doen met het Z-gebouw, het oude waterleidinggebouw dat omgebouwd is tot flexwerkplek, vlakbij het Fries Museum. ‘Het museum is heel leuk! Tijdens onze introductieweek kregen we gratis entreetickets’, zegt Anniek enthouisiast. Frida valt haar bij: ‘De introductieweek was fantastisch! Toen wist ik meteen dat we een leuke groep hadden.’

Die tijdelijke huisvesting hoort er een beetje bij als je de eerste lichting bent van een gloednieuw studieprogramma op een net zo nieuw locatie. In september begon de eerste groep van 26 studenten met programma Global Responsibility & Leadership aan de elfde faculteit faculteit van de RUG: Campus Fryslân.

Een lichte gang voert langs een aantal werkplekken van medewerkers, de deuren geopend. Er zijn twee leslokalen. ‘Precies genoeg voor de twee werkgroepen’, zegt Anniek.

Fair trade

De bibliotheek bestaat voorlopig uit een paar boeken. ‘We volgen allemaal dezelfde vakken en we hoeven deze boeken gelukkig niet zelf aan te schaffen.’ Rechts achterin bevindt zich het living lab, waar studenten in groepjes zitten te werken, maar waar ook netwerklunches gehouden worden met programme ambassador Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO). Prospective student officer Donna Noonan loopt voorbij. De studentes groeten haar vrolijk. ‘She’s like… the mom’, vertelt Frida.

Studenten voor het Beursgebouw dat wordt verbouwd

Het is duidelijk merkbaar dat duurzaamheid de insteek is op deze campus: zelfs de theezakjes zijn fair trade. Stralend vertellen de twee eerstejaars over de inhoud hun studie. Het programma is opgebouwd rondom de sustainable development goals van de Verenigde Naties. Ook in het interieur van de collegezaal hebben ze een prominente plek gekregen: op een grote raamsticker staan ze afgebeeld.

‘Ik zie mezelf later wel bij de VN werken, of bij de WHO’, zegt Frida. De vakken die ze volgt gaan over politiek, psychologie, gezondheid, milieu, taal en cultuur. Maar ook onderzoeksvaardigheden en programmeren komen aan bod.

Dit programma is divers, maar gaat ook de diepte in

Voor Anniek was dat een gouden vondst: ze heeft hiervoor een jaar bedrijfskunde gedaan in Rotterdam, maar vond daarin niet wat ze zocht: ze wil iets toevoegen aan de wereld. Tot haar dankbaarheid vond ze, ‘na uren googelen’, de nieuwe RUG-opleiding, waarin ze haar ambities voor global responsibility kwijt kan. Frida studeerde, voor ze naar Friesland vertrok, een jaar geneeskunde in Stockholm. ‘Dit programma heeft alles wat ik zocht: het is divers, maar gaat ook de diepte in.’

Het programma Global Responsibility & Leadership heeft de opzet van een university college. Dat houdt in dat je met je studiegenoten in eenzelfde huis woont. ‘Het is gewoon heel relaxt. We gaan ‘s morgens met zijn allen naar college, blijven dan een tijdje hier om aan opdrachten te werken, en we zien elkaar thuis weer’, zegt Anniek.

Twee keer zo duur

Studeren aan het UCF is weliswaar twee keer zo duur als een reguliere bacheloropleiding, maar je vindt er dan ook uitsluitend kleinschalig, interactief onderwijs met gemotiveerde, ambitieuze medestudenten.

Ook over het onderwijzend personeel hebben de studentes niets dan lovende woorden. Anniek: ‘De docenten zijn benaderbaar. Dat past ook bij het onderdeel leadership van de opleiding. Als leider moet je samenwerken. De docenten hebben natuurlijk autoriteit omdat het vakexperts zijn, maar we zijn niet bang voor ze.’ Dat was ze wel anders gewend: ‘Bij mijn vorige studie zat ik soms met achthonderd studenten in een collegezaal en wist ik niet eens hoe het gezicht van de docent eruit zag.’

Er zijn hier wel drie vinyl stores!

Hoe Leeuwarden is als studentenstad? Beide dames zijn er eerlijk over: hoge verwachtingen hadden ze niet. ‘Ik vond het programma zo gaaf, dat ik een saaie woonplaats wel voor lief wilde nemen’, zegt Frida.

Maar de Friese hoofdstad heeft de harten van de studentes veroverd. ‘It just feels young’, zegt Frida. De evenementen in het weekend, de markt, het uitgaansleven, alles vindt ze boven verwachting. ‘En er zijn wel drie vinyl stores.’ En de bibliotheek zit in de oude gevangenis, laat ze met merkbare trots zien. ‘Ook al is die niet tot middernacht geopend.’

Anniek Wiertsema (links) en Frida Nilsson (rechts)

Ondanks alles wat er in het weekend in Leeuwarden te beleven is, gaan de Nederlandse bewoners van het university college in het weekend meestal naar huis. De twee studiegenoten die uit Leeuwarden komen gaan zelfs doordeweeks voor het avondeten naar hun ouders, vertelt Anniek lachend.

Maar de internationals, waar de helft van de groep uit bestaat, hebben geen gratis OV en blijven dan ook vaak in Leeuwarden. De insteek is om in de toekomst nog meer internationale studenten binnen het programma te hebben. Maar dat is lastig, weet Frida. ‘Het collegegeld is nog weer hoger voor studenten van buiten de EU dan voor ons.’

Studentenvereniging

Studentenverenigingen zijn er wel in Leeuwarden, maar daar hebben de UCF-studenten nog weinig van gemerkt. ‘Ik heb ook het idee dat die vooral voor Nederlandse studenten zijn’, zegt Frida. Maar behoefte aan een studentenvereniging heeft ze op het moment ook niet, want al haar studiegenoten zijn verzameld in een WhatsApp groep waarin initiatieven voor gezamenlijke activiteiten informeel worden gedeeld. ‘Er is al van alles ondernomen: de TEDx-conferentie, yoga, taalcafé, noem maar op.’

Veel aandacht ging in de eerste maand naar het settelen in Leeuwarden, inclusief wat problemen met de woonaccommodatie, die nog niet helemaal af bleek te zijn. Desalniettemin zijn de studentes bezig om een student council op te zetten. Als de verbouwing van het nieuwe faculteitsgebouw voltooid is en Campus Fryslân er klaar voor is om grotere aantallen studenten te verwelkomen, zal de studentengemeenschap meegroeien.

Of het initiatief zich tot een studievereniging of eerder tot een partij in de faculteitsraad zal ontwikkelen, weten ze nog niet precies. ‘We zitten in ieder geval vol ideeën, zoals een reiscommissie, een sportcommissie en een milieucommissie’, zegt Frida. Anniek voegt toe: ‘Maar nu organiseren we om te beginnen gewoon een Halloweenfeestje.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties