Kamercrisis

Dan maar niet naar Groningen

Kamercrisis verjaagt studenten

Internationals zien af van Groningen, vanwege het kamertekort. Uit een poll van de Ukrant blijkt dat 77 procent van de dakloze internationale studenten de komst naar Groningen heroverweegt.
Door Megan Embry

De Ukrant deelde een online formulier in elf Facebookgroepen en twee groepen op het internetforum Reddit, om een idee te krijgen hoeveel aankomende studenten er nog zonder huis zitten. Binnen drie dagen vulden 227 studenten het formulier in. Hun reacties bieden een inkijkje in de ernst van de situatie op de Groningse kamermarkt.

Een handvol respondenten is nu al in de stad. Deze studenten zoeken naar een kamer vanuit een hostel, hotel of Airbnb. Maar de meesten – ruim 85 procent – hebben noch voor de lange, noch voor de korte termijn een verblijfplaats. Velen geven aan dat ze misschien helemaal niet naar Groningen zullen komen.

‘Had ik het maar geweten’

41 procent van de respondenten zegt dat de huisvestingsproblemen zeker invloed hebben op hun besluit om al of niet naar Groningen te komen. Nog eens 36 procent overweegt om ergens anders heen te gaan als ze geen kamer kunnen vinden.

Een aantal studenten heeft het gevoel dat de universiteit niet duidelijk heeft gemaakt hoe groot de problemen echt zijn. Niet op tijd, in elk geval. ‘Ik wilde dat de universiteit had gezegd dat ik al vier maanden voor mijn aankomst iets moest huren. Ze zeiden wel dat je van tevoren moet zoeken, maar niet dat het zelfs twee maanden van tevoren al niet meer lukt’, schrijft één van de respondenten.

Ik ben doodsbang dat ik terug moet naar Italië

‘Het is een bizarre situatie’, vindt ook aankomend student Marta Cherubini uit Italië. ‘Ik dacht dat het wel voldoende was om tweeënhalve maand vóór mijn aankomst te gaan zoeken. Nu vrees ik echt dat ik terug zal moeten naar Italië.’

Andere studenten vragen zich af waarom de RUG en de Hanzehogeschool niet zelf voor kamers zorgen. Maar dat laat de Nederlandse regelgeving niet toe, legt RUG-woordvoerder Jorien Bakker uit. ‘Hier mogen universiteiten geen onderwijsgeld besteden aan woonruimte. Dat staat in de wet. Dus moeten we andere manieren vinden om het probleem op te lossen, door er bijvoorbeeld private middelen voor te vinden.’

Suikerfabriek

Aan één van de oplossingen – de containerwoningen op het terrein van de oude Suikerfabriek – wordt nog gewerkt. Negentig van de 249 appartementen zijn al verhuurd. De woningen worden in groepjes van twintig aangeboden op de website At Home in Groningen. Maar elke keer als dat gebeurt, zijn ze binnen een paar seconden vergeven.

De spaarzame communicatie van At Home in Groningen over de containers frustreert studenten. Waarom komen de appartementen op willekeurige momenten online? Waarom is er niets gezegd over de dagen dat er nieuwe woningen online komen?

Dat gebeurt overigens van maandag tot en met donderdag, weten studenten intussen. ‘Het was vrijdagavond rond negenen dat ik daarachter kwam, na een hele dag de website verversen’, zegt aankomend student Daphne Van der Eycken. ‘Het lijkt me niet nodig om uit te leggen hoe ik me toen voelde.’

Ik was de hele dag bezig met het verversen van de website

Een andere respondent, Ronja Nikula, vindt het huursysteem oneerlijk. ‘Het is een goede zaak dat de universiteit die huizen bij de Suikerfabriek geregeld heeft, Maar als je zo’n studio wilt, moet je dus urenlang om de drie seconden de pagina vernieuwen. De verhuurder zou de namen van alle gegadigden moeten verzamelen en daar dan willekeurige mensen uit kiezen. Dat zou eerlijker zijn, efficiënter en veel minder tijdrovend.’

Andere studenten zijn bezorgd omdat ze nog steeds niets gehoord hebben over de tijdelijke accommodatie tot hun woning gereed is in oktober. Universiteitswoordvoerder Jorien Bakker raadt hen aan om rustig te wachten – ze zouden binnenkort meer informatie moeten krijgen.

Oké, wat kun je verder nog doen?

Volgens Bakker zorgt de universiteit voor twee noodvoorzieningen, vanaf maandag 27 augustus: slapen op een boot of slapen in een tent.

De boot

In het Eemskanaal, ten oosten van het stadscentrum, drijft een hotelboot, klaar om dakloze internationals te ontvangen. De boot heeft 49 hutten, elk geschikt om twee studenten te huisvesten – een totale capaciteit dus van 98 personen.

Het wonen op de boot kost je 42,50 per nacht. Daarvoor krijg je dan ook ontbijt, lunch en avondeten.

Je moet wel boeken voor de hele maand, dus tot en met 30 september of 31 oktober, zegt Bakker, ‘wat voorziet in een soepele overgang naar een permanente accomodatie – die je meestal huurt vanaf de eerste van de maand.’

Een tent

Op het Sportcentrum bij de Zernike Campus komen drie legertenten te staan. Elke tent heeft dertig bedden met een totale capaciteit van negentig studenten. Een voor de vrouwen, een voor de mannen en een gemengd.

‘Dit is een minimale faciliteit’, zegt Bakker. ‘ Een student heeft een matras, beddengoed en een kluisje. Toiletten en douches zitten op het Sportcentrum. Er wordt niet gezorgd voor eten.’

Kamperen kost 12.50 euro per nacht in de eerste week. De prijs zou omlaag kunnen gaan voor mensen die langer willen blijven. Je kunt kamperen tot eind september.

Extra details over de noodopvang krijg je binnenkort in je mail. ‘We willen studenten aan het einde van de week op de gewone manier informeren’, zegt Bakker. ‘Voor extra informatie en het boeken van een kamer, kun je terecht op www.athomeingroningen.com.’

Couchsurfing

Tenslotte is studentenbeweging DAG een couchsurf-actie begonnen. Vijftig dakloze studenten kunnen een paar weken crashen bij Groningse studenten die wél een kamer hebben. Interesse? Dan kun je hen mailen op [email protected].

Als je volgende week nog steeds dakloos bent en alle noodvoorzieningen zijn bezet, dan hoort Ukrant graag van je. We kunnen je niet aan een kamer helpen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat jouw stem wordt gehoord. Mail ons op [email protected].

Studenten aan het woord

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties