Studenten

Welke werkt het beste?

Ik en mijn mondkapje

Er is geen ontkomen meer aan: de RUG wil dat je een mondkapje opzet als je naar de bibliotheek of college gaat. Maar niet alle maskers werken even goed. En kun je er nog wel een beetje cool uitzien met zo’n ding op?  
Door Alessandro Tessari

Er is veel discussie over de vraag of mondkapjes de gebruiker beschermen tegen besmetting. Maar wat wel zeker is, is dat je anderen kunt beschermen als je er eentje draagt. Een recente studie in Science Advances laat ook zien dat het uitmaakt welk soort masker je gebruikt.

De onderzoekers analyseerden veertien verschillende soorten mondkapjes, waaronder medische exemplaren, stoffen kapjes en alternatieve oplossingen, zoals bandana’s.  

Het zal je niet verbazen dat de medische mondkapjes en de N95-maskers – die minstens 95 procent van de deeltjes in de lucht filteren – het beste werken. De simpele stoffen kapjes blijken ook effect te hebben, vooral degene van een dubbele laag stof met een filterlaagje van polypropyleen ertussen. Deze maskers houden 80 tot 99 procent van de druppels tegen. Zorg wel dat je dubbellaags-maskers gebruikt, want een enkele laag ademt weliswaar makkelijker, maar heeft nauwelijks nut.  

Alternatieven zoals bandana’s of nekwarmers bleken helemaal niet te werken. Ze zijn zelfs contraproductief, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat grotere deeltjes gesplitst worden. En kleinere druppels en aerosolen kunnen zich verder verspreiden en blijven langer in de lucht hangen dan grote. Dus gebruik vooral geen sjaal.

Nog een belangrijk punt: als je een mondkapje gebruikt, doe het dan correct. Sebastien Lequime, expert in virusecologie en -evolutie aan de RUG, beaamt dat ‘een goed masker dat op de juiste manier gedragen wordt echt nuttig is. Maar het moet een aanvulling zijn op de anderhalve meter afstand, niet de enige maatregel die je neemt’. 

De hamvraag is natuurlijk of je er een beetje cool uit kunt zien met een mondkapje op. Oordeel zelf! De studenten op de foto’s hieronder dragen alles van een medisch mondmasker tot een gepersonaliseerd verenigingskapje.


‘We kwamen meteen in actie toen er iemand positief getest werd op onze faculteit’, zegt student liberal arts and sciences Birgit Eggink. Als voorzitter van de studievereniging Caerus was zij de eerste die het gepersonaliseerde mondkapje droeg. ‘We hebben een textieldrukker gevraagd om de maskers te maken; het zijn twee lagen stof met ons logo erop geprint.’

‘In Taiwan is het algemeen bekend dat medische mondkapjes en de N95-maskers het beste zijn’, zegt Yijae Chang Chien, die een master media innovation and creation doet. Daarom draagt ze een medisch mondkapje. ‘Onze regering vraagt ons specifiek om die maskers te dragen.’ Ze nam ook voorzorgsmaatregelen toen ze naar Nederland kwam. ‘Ik heb driehonderd medische mondkapjes meegebracht, voor het geval ik het hele jaar niet naar huis kan en ze niet kan vinden in Groningen.’

‘Mijn moeder heeft deze voor me gemaakt van stof’, zegt student neurowetenschappen Imke Hrycyk. Ze zat in Chili voor haar wetenschappelijke stage toen de pandemie uitbrak. ‘Ik kon nog net op tijd terug vliegen naar Duitsland voor de grenzen dicht gingen.’ Ze laat haar mondkapje met enige trots zien. ‘Het was in Chili onmogelijk om maskers te vinden, dus heeft mijn moeder er twee gemaakt voor me. De andere heeft langere elastieken die om mijn hoofd gaan, maar ik geef de voorkeur aan deze, want die zit prettiger.’

‘Voor zover ik weet zijn N95-maskers het beste, maar ik draag medische mondkapjes omdat die beter zitten in combinatie met mijn bril’, legt promovendus scheikundige technologie Mattia Lenti uit. Hij desinfecteert ze geregeld. ‘Ik spray er antibacterieel middel op na gebruik. Zo kan ik ze meermaals gebruiken en het voelt nog veiliger.’

‘Ik gebruik de medische mondkapjes maar één keer, zoals wordt aangeraden’, zegt student tandheelkunde George Chamoun. Terwijl hij naar buiten loopt doet hij voorzichtig zijn masker af en gooit het weg.

‘Voor de zomer was het moeilijk om hier mondkapjes te vinden, dus ik heb ze meegenomen toen ik terugkwam uit Italië’, zegt student international business Tommaso Begal. ‘Thuis heb ik een dozijn medische en N95-maskers en twee van stof, zoals deze.’

‘Ik bestel ze via internet, dat is makkelijker en sneller’, zegt Sari Mangia Woods, die een master mariene biologie doet. ‘Ik heb toevallig net een paar dagen geleden een nieuwe lading besteld. Er komen vijftig N95-maskers.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties