Universiteit

Tata Steel Chess

Heel even schaakgek

Het prestigieuze Tata Steel Chess toernooi veranderde het Academiegebouw woensdag even in een gekkenhuis. Want grootmeester – en ‘schaakhunk’ – Magnus Carlsen maakte samen met dertien andere schakers van wereldformaat zijn opwachting in Groningen.
Door Freek Schueler / Foto Reyer Boxem

Ze zouden arriveren in luxe Jaguars. Fotografen hadden exact 7 minuten om foto’s te maken voor ze weer moesten maken dat ze wegkwamen. Rector magnificus Elmer Sterken stond klaar voor een selfie. Wc’s werden voor de zoveelste keer gecheckt op verborgen telefoons.

Maar toen Magnus Carlsen eindelijk verscheen, was het bijna terloops. Zijn Jaguar was achtergebleven in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, waarna hij bijna onopgemerkt aan kwam slenteren vanaf de zijkant van het Academiegebouw. Tot iemand hem in het oog kreeg. ‘Dáár! Dat is hem!’

En zo begon de tiende ronde van het Tata Steel Chess toernooi, die in Groningen werd gehouden. Met klikkende camera’s, elkaar verdringende journalisten, een staatsieportret op de trappen. En dan, eindelijk, datgene waar het werkelijk om ging: het schaken.

Startschot

Klokslag twee uur klinkt het startschot in de vorm van een applaus voor de veertien grootmeesters. Anish Giri houdt de Hollandse trots dan nog hoog: hij leidt het toernooi met een half punt voorsprong op de nummer twee.

De schakers, dertien mannen en één vrouw, zitten er ogenschijnlijk ontspannen bij. Flesje water bij de hand, de zetten noterend. In het midden één van de favorieten voor de eindzege: Magnus Carlsen. Hij neemt het deze ronde op tegen Wesley So.

Tussen hun beurten door staan de grootmeesters zo nu en dan op om bij de concurrentie te kijken. Ze lijken niet onder de indruk van de grote hoeveelheid toeschouwers die op nog geen twee meter afstand zitten, noch van de prachtige metershoge glas-in-lood ramen die het decor vormen.

In de zaal, die voornamelijk gevuld is met mannen op leeftijd, zijn alle blikken gericht op een scherm in de hoek waarop de wedstrijden worden vertoond. ‘Hij staat zwaar in de verdediging’, fluistert een toeschouwer tegen zijn buurman.

Stampvol

De Aula biedt ruimte voor een honderdtal toeschouwers. Het overgrote deel van het publiek moet het daarom doen met de liveverbinding in de stampvolle en bloedhete Offerhauszaal. Daar voorzien twee grootmeesters, waaronder de Nederlander Sipke Ernst, de partijen van commentaar en bespreken ze tactieken.

Studenten Thomas Bruinse en Onne van der Velde kwamen ‘even kijken’, de tentamens zijn immers achter de rug. ‘Het gaat wel erg snel’, zegt Thomas, doelend op het commentaar van de analisten.

Eén van de weinige vrouwen, studente Maartje Bergers, zag dit weekend een documentaire over Magnus Carlsen. ‘Waarom dan niet even langsgaan?’

Chesscape

Wie de hitte van de zaal even wil ontsnappen, kan op de begane grond terecht in een ‘chesscaperoom’. In deze schaakvariant van de populaire escaperooms moet je binnen 30 seconden uit een kamer ontsnappen. Spoiler: de oplossing zit hem in het schaakbord.

Ook kun je schaakmeester Robert Ris proberen te verslaan, die het in zijn eentje tegen veertien tegenstanders tegelijk opneemt. Student Jelmer Sandburg verloor kansloos, maar vindt het toch een leuk evenement. Net als zovelen is hij even komen kijken met wat vrienden. Hij hoopt dat Giri het toernooi wint, ‘maar Carlsen mag ook’.

En dan zit de tiende ronde erop. Giri heeft door zijn remise tegen Karjakin zijn voorsprong niet behouden. Carlsen won net als Shakhriyar zijn partij, waardoor er nu drie deelnemers met zeven punten bovenaan staan: Giri, Carlsen en Shakhriyar. Donderdag hebben de grootmeesters even rust, waarna vrijdag tot en met zondag de laatste drie rondes van het toernooi plaatsvinden.

Magnus Carlsen (l) aan het bord in zijn partij tegen Wesley So. Foto Reyer Boxem

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties