Studenten
no text

Goedkoop op stap

Pret voor een prikkie

Ondanks gulle ouders en die fijne lening van Ome Duo sta je aan het eind van de maand weer de laatste euro’s uit je broekzakken te vissen. Toch een dag doorbrengen met een date die van weet-waar naar Groningen komt? Dat kan ook voor weinig geld!
Door Eva Meester

Ochtend

Koffie

Wat is fijner wakker worden dan met een lekker kopje koffie? In Groningen heb je genoeg leuke tentjes waar een kopje koffie prima betaalbaar is, voor 2 euro kun bijvoorbeeld al bij de Uurwerker terecht. Als jullie ook nog even een broodje willen scoren ga dan naar de Il Gusto: naast een heerlijk broodje krijgen jullie hier namelijk een gratis kop koffie.

Wandelen

Willen jullie ‘s ochtends al even lekker de benen strekken? Haal dan even een kop koffie bij de Albert Heijn (1 euro voor de cappuccino) en begin de ochtend met een verfrissende wandeling door het Noorderplantsoen. Met een beetje mazzel spot je dan Randy de Senegalpapegaai, die daar tegenwoordig rondvliegt. Die heeft kort geleden gezelschap gekregen van een grote Alexanderparkiet. De parkiet heeft nog geen naam.

Middag

Willen jullie na die ochtendwandeling ergens lunchen? Dan hebben we een paar betaalbare aanraders voor jullie.

El Txoko

Studenten kunnen hier van maandag tot en met zaterdag terecht voor een lekkere lunchdeal voor maar 6,50 euro. Jullie hebben keuze uit meerdere broodjes, waaronder beenham, carpaccio of zalm, in combinatie met een lekker kopje koffie of thee.

Jaxon’s

Jaxon’s – maar een paar panden verder – heeft ook een superdeal voor de lunch. Voor 5,50 euro kan je je eigen lunch samenstellen: Een broodje of een tosti, soepje en een drankje naar keuze.

Bij Britta

Ook Bij Britta heb je een fantastische tosti voor maar 3 euro. Beter nog: de overheerlijke door ‘Britta’ zelf gebakken taarten. Probeer de Mississippi Mudpie eens. Een bonk chocola!

Doen

Op een beetje date ga je natuurlijk wat doen. Je wilt niet de hele tijd naar elkaar zitten staren.

Het Groninger Museum

Naast het station prijkt het vrolijk gekleurde Groninger Museum. Al eens binnen geweest? Dit museum is niet alleen het bezoeken waard, maar ook nog eens gratis voor Groninger studenten. ‘Nu hebben we bijvoorbeeld De wereld in huis, een tentoonstelling van Aziatisch porselein en Delfts aardewerk’, vertelt student en publieksmedewerkster Roselien Hofmeijer. ‘De studenten die langskomen, zijn vaak erg enthousiast.’

Vanaf 23 november is er een dierententoonstelling en vanaf 8 december een tentoonstelling van de glasblazer Chihuly. ‘Die werkt met hele mooie constructies’, vertelt Hofmeijer. ‘Echt heel vet.’

Kinderboerderij

Niks zo fijn als beestjes knuffelen toch? In het Stadspark vind je een knusse kinderboerderij vol met geitjes, koeien en kippen. Neem wat oud brood mee, dan kun je ze nog voeren ook. Succes gegarandeerd.

Eierbal eten

Wist je dat de Groningse eierbal nationaal erfgoed is? Dus als je iemand op bezoek krijgt van over de provinciegrens, dan moet je dat proberen. Het ei – gepaneerd en daarna gefrituurd – vind je in vrijwel alle cafetaria’s, of je trekt hem voor een euro uit de muur.

Het Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum was een tijdje dicht, maar deze week start de nieuwe tentoonstelling Beyond The Lab: the DIY Science Revolution. Die vertelt uitzonderlijke verhalen over mensen die buiten het laboratorium een medische behandeling voor diabetes ontwikkelden en buurtbewoners die een methode om luchtvervuiling te meten verzonnen. Tot en met 14 april en gratis voor medewerkers en studenten.

Schaatsen

Superromantisch toch? Vanaf deze week kunnen jullie weer schaatsen op de Grote Markt! De ijsbaan is elke dag van elf tot elf geopend. Voor 3 euro heb je toegang en voor nog eens 3 euro krijg je er huurschaatsen bij.

Avond

Honger gekregen? Dan zijn er een aantal heel betaalbare plekken waar je een daghap kunt binnenhalen.

Eten wat de pot schaft bij Feel Good

Wil je kroketten op brood, dan is Feel Good in de Oude Kijk in ’t Jatstraat niets voor jullie. Je kunt er wel een gezonde maaltijd verwachten waarbij quinoa, zaden en noten niet zijn uitgesloten. Tussen vijf en zeven uur kun je er eten voor maar 7,50 euro. Keus heb je niet voor dat geld. De deal vind je op Facebook.

Flinders Stufinight

Op maandag kun je ook prima terecht bij Flinders Café terecht voor de Stufinight. Vanaf zes eet je daar voor maar 7,50 euro. Ook drankjes zijn goedkoop; bier kost 1,50 euro en een flesje wijn een tientje.

Free Café

Is het echt gebeurd met de centjes? Dan kun je ook nog terecht bij het Free Café. Op woensdagen vind je deze in BackBone050, een oud schoolgebouw, en op zondag in Edanz. Om zes uur krijg je hier een gratis vegetarische maaltijd, volledig gemaakt van leftovers. Dit café brengt niet alleen mensen samen, maar zorgt dat goed voedsel niet wordt weggegooid. Het café zit echt niet vol met zwervers: ook studenten zijn meer dan welkom.

Het Groninger Forum

Het Groninger Forum toont dagelijks films die nét even iets anders zijn dan de films die je gewend bent. Zijn jullie allebei student? Dan betalen jullie slechts 5 tot 8 euro, afhankelijk van het type zaal en film.

‘Het is gemoedelijk’, zegt student Jard Veldhuis. ‘De zalen zijn helemaal niet heel groot en het ziet er mooi uit. Ook mag je al je drankjes mee naar binnen nemen uit het café. Het is ook chill dat het iets goedkoper is.’

Spelletjes

Heb je er wel eens aan gedacht om gewoon ouderwets spelletjes te gaan doen? Heel veel cafés hebben een plank vol. Het Concerthuis laat je kiezen van een heuse spelletjeskaart. In café d’Ouwe Brandweer kun je je onder het genot van een drankje de hele avond vermaken met een potje Ganzenbord of Qwixx.

Jamsessies

En natuurlijk zijn er de talloze plekken in de stad waar je terecht kunt voor gratis muziek. Denk aan de jamsessies in pub O’Malley’s onder leiding van Erik en Saikat. Funk, rock, maar ook singer-songwriterliedjes komen voorbij. En nee, je hoeft niet mee te doen, je mag gewoon luisteren. Ook in jazzcafé New Orleans of Proeflokaal ‘t Kantoor wordt gejamd.

Liever iets ruiger? Hou dan de Vera Kelderbar in de gaten. Voor 1 euro ben je al binnen en kun je jonge, frisse bands beluisteren.

DOT Groningen

Last but not least: DOT Groningen. Je eet er een lekkere daghap en zwijmelt daarna weg bij een filmklassieker voor 15 euro. Ook zijn er regelmatig planetariumvoorstellingen, waarbij je een reis door het heelal kunt maken in 3D.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties