Nieuw in Groningen

De hipste koffietentjes

Even een bakkie doen? Dat is al lang geen gewone koffie meer. De stad stikt van de hippe koffietentjes met kokoscappuccino, matchathee en browniemilkshakes. UKrant testte ze voor je.
Door Tamara Uildriks

Quetzal

Net naast de OB zit Quetzal. Je vindt er achttien verschillende milkshakes en twintig soorten chocolademelk op de kaart. Die kunnen ze maken met vier soorten chocola. Liever sojamelk dan gewone melk? Dat kan.

Je kúnt gaan voor ‘gewoon’ koffie en gebak, maar wil je iets wilders dan kies je bijvoorbeeld een milkshake met chilipepers en een Brownie Bacasa (met banaan, caramel en slagroom) erbij.

Het is een mooie plek voor een UB-pauze, waar je daarna weer met hernieuwde energie van je sugar rush naar terug gaat. De leren stoelen met uitzicht op straat zijn comfortabel, en het hele café ruikt lekker naar chocola – je blijft hier makkelijk drie uur hangen. Perfect in de zomer op de stoelen buiten, of in de winter terwijl de regen tegen het raam aanslaat.


Je botst vrijwel direct tegen metalen stellagekasten op, vol met servies, keukengerei en koekjes. Als je doorloopt kom je in het zitgedeelte, met het kleurenschema donkergrijs, grijs-groen en grijs-blauw. De muur is gesierd met inspirerende teksten als ‘Keep your head up’ en ‘It’s a good day for a good day’.

Dit is dus hoe vtwonen er in real life uitziet. Hoe cliché ook, het is mooi en de scheiding tussen bar en zitgedeelte zorgt dat je op je gemak zit te praten, ook als er nauwelijks gasten in de zaak zijn.

Naar Food Matterz ga je vooral voor de yoghurt. Naast de koffiebar staat een etalage vol met verschillende toppings om door je yoghurt te doen, waaruit kiezen onwaarschijnlijk moeilijk is (daarom zijn er standaard variaties). De yoghurt is even mooi gestyled als de inrichting en smaakt ontzettend lekker.

Smaak is belangrijk, omdat ‘Food Matterz’, zo staat op de muur. Daarom worden vooral lokale producten gebruikt, waarvan de herkomst redelijk vaag is op het menu. Zo komt de granola van tante Luus, het brood van bakker Luuk en de boerenyoghurt van buurvrouw Durkje. Of ze echt allemaal zo’n naam hebben is moeilijk te geloven, maar ‘de producten hebben een verhaal’ en het eten en de koffie zijn lekker.


City Central

Deze plek is waarschijnlijk het best gelegen van allemaal, maar het meest onzichtbaar. Recht onder de Der Aa-kerk, maar geen uithangbord of tafels buiten de deur. Ook de naam maakt het er niet duidelijker op. De meeste mensen die hier binnenlopen zijn dus ook niet op zoek naar koffie, maar vragen naar Het Hanze Huis dat hier eerder zat of willen weten hoe ze de kerk in kunnen.

Jammer, want het is erg relaxt in City Central. Naast koffietent is het een werkplek, ontmoetingsplaats voor internationals en een winkel die design verkoopt.

Deze maand hebben ze bubble tea op de kaart: thee met een soort gummiballetjes erin. Een Chinese dame maakt het ter plekke. De thee, warm of koud, is lekker en dus een goede reden om te gaan. Jammer dat het maar kort beschikbaar is.

Een echte menukaart ontbreekt, maar ‘de meeste koffie’s kunnen wel gemaakt worden’. Een wc is er ook niet, maar als je het lief vraagt mag je de kerk wel even binnenlopen. En kun je dus toch de Der Aa-kerk bezoeken.


Het is jammer dat zo weinig mensen aan de Carolieweg komen, waar Inspiratiecafé OSO zit. OSO heeft alle potentie voor een goede koffieplek: de inrichting is huiselijk – met een piano, bruine leren bank, landkaart op de muur. Behalve koffie, kun je er ook coaching krijgen.

De koffie is goed en wordt in keramiek geserveerd, de taart is heel lekker en op de tafels staan kleine potjes met vragenkaartjes – leuk voor als je gesprek stil valt. Het voelt er alleen een beetje ongemakkelijk omdat er weinig andere gasten zijn.

Voor meer levendigheid loopt binnen hond Luna rond, wat leuk en gezellig is, maar wel een beetje eng. Een poging tot aaien leidt tot woest grommen en blaffen, waarna de serveerster uitlegt dat ook hier de regel ‘geen slapende honden wakker maken’ geldt. Hadden we liever eerder geweten.

De ijskoffie is enorm, met eventueel nog vanille-ijs toegevoegd. Daar hoef je dus niks bij te nemen. De cappuccino is lekker, de taarten zijn glutenvrij en de pecannotenvariant smaakt heerlijk. Met wat meer gasten een goede aanrader, maar nu net te ongemakkelijk.


Barista Café

Niet alleen binnen de grachten duiken ze op; ook in winkelcentrum Paddepoel zit een nieuwe koffieplek. Leuk na een dagje shoppen in Paddepoel, of – waarschijnlijker – als een pauze tijdens de lange fietstocht tussen Zernike en het centrum.

Het interieur is aangekleed met hippe designlampen en kitcherige jutezakmuurbekleding. Op de keukentafel in het midden liggen kranten; voor vermaak neem je liever leuk gezelschap mee. Er hangt een rustige, gezellige sfeer, met vooral jonge families en een enkele tentenkampwonende student. Niet perfect om te studeren, wel ideaal om je te mengen onder de Stadjers.

De lemon almond pie is klein, maar heel vullend en lekker. Er is ruime keus in koffie’s, smoothies, frappes, en matchathee. De kokoscappuccino is, behalve voor lactose-intoleranten, geen aanrader: er blijft weinig koffiesmaak over.


Cappuvino kan je haast niet ontgaan zijn: de nieuwe prominente hotspot aan de Vismarkt. Van deze lijst de chicste, compleet met rood tapijt, gouden trapleuning en zwart-wit geklede obers. Ook de gasten zijn het chicst op deze plek: netjes gekleed, van wat oudere leeftijd, maar wel vitaal genoeg voor de vier trappen naar het dakterras.

Op het befaamde dakterras is de koffiekeuze beperkt, zonder enige gebakkeuze. Natuurlijk hadden ze wel de klassieke cappuccino, al wordt deze hier lauw geserveerd, met een te ruim shot melk. Spijtig, want in plaats van langzaam te genieten, drink je de koffie nu snel weg voordat het verder afkoelt.

Het lijkt er op dat je hier moet kiezen voor de vino, in plaats van de cappu. En dat je hier moet komen met je ouders, in plaats van je vrienden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties