1,5 meteruniversiteit
Creatieve oplossingen
1. De paracorona
Zie hier: de paracorona. Een doorzichtige paraplu die als een bubbel om de drager heen valt. Geschikt voor plekken waar anderhalve meter afstand bewaren niet mogelijk is. Met voldoende persoonlijke ruimte om een boek te lezen, een krant open te slaan of achter je laptop aan het werk te zijn. Een idee van Antoinet Dunning, de vrouw van CIT-applicatieontwikkelaar Jan Hemel.
De ingeving kwam toen Dunning een manier zocht om haar hoogbejaarde schoonmoeder tijdens de lockdown te bezoeken. ‘Ze is nogal aan huis gebonden en we wilden haar graag mee naar buiten nemen’, zegt Dunning. ‘Dan moet ze met ons in de auto en buiten in de rolstoel, maar daar kun je geen afstand bewaren.’ Tot de paracorona zich aandiende.
‘Ze was dolenthousiast.’ Opeens was achterin de auto zitten geen probleem meer en in de rolstoel draagt ze hem met gemak. ‘Als zij in de auto zou hoesten, komt het niet op ons terecht en als wij haar rolstoel duwen en zouden hoesten, hoesten wij niet op haar. Als je zo’n paracorona opendoet, zit je helemaal in je eigen element.’
De voordelen van de paracorona lijken eindeloos. Zo blijf je ook gewoon zichtbaar en hoorbaar als je hem draagt, ondervonden Dunning en Hemel tijdens een ommetje in de buurt. ‘De mensen keken een beetje raar, want het regende niet’, zegt Dunning. ‘Maar je bent prima verstaanbaar.’
Bovendien is het een betaalbare oplossing die lang meegaat. Voor een tientje bestel je er eentje op internet. ‘Ze zijn goed afneembaar. Als je denkt dat iemand op je paracorona heeft gespuugd, maak je het plastic zo weer schoon’, zegt Dunning.
‘Ik zie het ook voor me in het studentenleven. In colleges, op terrasjes, in de bioscoop, op festivals. Als je je er niet prettig voelt, sla je gewoon je paracorona open.’ Ruimte zat in je eigen bubbel om je aantekeningen te blijven maken of rustig je biertje te drinken. ‘En mocht het gaan regenen, dan beschermt die je daar ook tegen.’
Foto’s Jan Hemel
2. Het silent disco-hoorcollege
De RUG heeft het niet makkelijk in deze tijden van corona, maar ook ‘de trots van het Noorden’, FC Groningen, moet afzien. Spelers leven als een monnik uit angst voor besmetting, moeten spelen in een leeg stadion en zien ook nog eens hun marktwaarde verdampen. Misschien kunnen de twee elkaar helpen, bedacht UKrant-columnist Bauke van der Kooij.
3. De ronde universiteit
Al die vierkante kantoortjes en zaaltjes aan de RUG maken het berekenen van coronabestendige ruimtes bepaald niet eenvoudig, zegt professioneel dammer én RUG-IT’er Wouter Sipma. Het zou werkelijk een stuk makkelijker zijn als alles gewoon rond was. Want hoekig is handig als je bijvoorbeeld zoveel mogelijk dozen in een vrachtwagen wilt proppen, maar helemaal niet als je een cirkel van 1,5 meter om je heen moet houden.
Hoeveel vierkante meter hebben we nodig? Nou, rekent Sipma uit, een cirkel met een straal van 1,5 meter heeft een oppervlakte van pi x 1,5² = 7,07 m². De RUG had in 2014 een vloeroppervlakte van 432.500 m², dus daar zou je dik 60.000 mensen in kwijt kunnen. Met 32.700 studenten en 6100 fte aan medewerkers moet je dat in theorie dus kunnen redden.
Weg dus met al die hokjes en ruim baan voor de Ronde Universiteit Groningen.
5. Stoplicht
Misschien, suggereerde facilitair manager Albert van der Kloet vorige week in UKrant, moeten we wel stoplichten gaan plaatsen bij de wc’s van de UB. Want de gangetjes daar zijn supersmal, en daar kun je natuurlijk nooit veilig langs en dan ook nog voldoende afstand houden.
Een prima idee. Bovendien is een techniek die al jaren wordt gebruikt om afstand af te dwingen op grote glijbanen, ongetwijfeld op véél meer plekken aan de universiteit in te zetten. Wat te denken van stoplichten bij de wenteltrappen in het Heymans? Meteen maar voor de deur van de UB?