Alternatieve studiepaleizen
Blokken bij een bakkie
1. Toshka
Op loopafstand van de UB en OB, aan de Vismarkt, zit Toshka. Bij binnenkomst in het rustige café word je vriendelijk begroet door het personeel. Dit geeft je meteen de kans om te vragen naar het wifi-wachtwoord. Dit staat nergens duidelijk zichtbaar op de muur, zoals in veel koffietentjes tegenwoordig het geval is, maar wifi is er zeker. Cappuccino uiteraard ook, zij het aan de prijzige kant (2,90 euro). De hele middag blijft het rustig, steeds is slechts één tafeltje bezet door andere gasten. Wel staat er muziek op, generieke R&B. Tijdens het 3,5 uur durende bezoek komt drie keer hetzelfde ondefinieerbare album voorbij. Het volume valt gelukkig mee, dus erg afleidend is het niet. De enige afleiding die er is, is het personeel dat af en toe komt vragen of er nog een drankje gewenst is.
Open op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 12.00 tot 20.00 uur.
2. Spaak: koffie & koers
Ook op loopafstand van de bibliotheken, aan de Oude Boteringestraat, vind je Spaak . Het zaakje (waar je ook fietsaccessoires kunt kopen) richt zich op koffieliefhebbers en wielerfans, maar je kunt er ook prima studeren of werken. Bestudeer het aanbod op het krijtbord en je zult het wifi-wachtwoord vinden, of vraag het gewoon meteen aan eigenaresse Henrieke Wijnsma. Die voorziet je ook graag van een cappuccino (2,75 euro) of thee/fris (2,50 euro). Ook Spaak is relatief rustig: alleen stamgasten die binnenkomen om met Wijnsma te praten (vaak over wielrennen of schaatsen), verstoren af en toe de rust. Hier heb je wellicht minder last van als je achterin de grote zaak gaat zitten. In het fietscafé staat rustige folkmuziek (à la Birdy en Ben Howard) op, degelijke achtergrondmuziek die niet storend is. Moeilijker is het om de comfortabel ogende banken verderop in de zaak te negeren, ideaal om even op uit te rusten van al het studeren.
Open op dinsdag t/m zondag van 9.30 tot 18.00 uur. Op donderdag is Spaak tot 21.00 uur geopend.
3. MasMas
In de Oude Kijk in ’t Jatstraat vind je MasMas, een klein koffietentje met een huiskamersfeer. Er zit al een jongen achter zijn laptop te werken, dus wifi is er vast. Eigenaar Lourens de Groot beaamt dit en overhandigt een servetje met daarop het netwerk en het wachtwoord geschreven. Niet veel later komt hij de cappuccino brengen, die prima smaakt en redelijk geprijsd is (2,50 euro). In het zaakje staat één lange tafel die zich goed leent om aan te studeren en werken. Tot een uur of 13.00 is het rustig bij MasMas, daarna neemt nog een aantal mensen met hun laptop plaats aan de lange tafel. In het kleine zaakje staat de muziek (o.a. Paolo Nutini, The Kooks en Kings of Leon komen voorbij) redelijk hard. Een ideale sfeer om je te concentreren levert dit niet op, toch is dit het enige geteste koffietentje waar meerdere mensen zitten te werken of te studeren. Misschien komt dit doordat het een plekje is waar je gerust drie uur kunt zitten met één drankje, zonder lastiggevallen te worden.
Open op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag en zondag is MasMas open van 12.00 tot 20.00 uur.
4. Brownies en Downies
Brownies en Downies in de Oosterstraat heeft helaas geen wifi, maar het is een rustige en ruime zaak. Een goede plek dus om te studeren, zolang je geen internet nodig hebt. Wil je toch op je laptop werken, dan kun je maar beter zorgen voor een goedgevulde accu, want ook stopcontacten bij de tafeltjes ontbreken. Het eten en drinken is er wel scherp geprijsd: voor een cappuccino ben je 2,20 euro kwijt en een brownie of appeltaart 2,75 euro. Ook hier staat muziek op, maar deze staat niet hard, dus storend is het niet. Het personeel, veelal jongeren met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, laat je lekker werken als het eenmaal je bestelling op heeft genomen.
Open op dinsdag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.
5. Minute Bar
De Minute Bar ligt iets verder van de bibliotheken dan de andere geteste zaakjes, namelijk in de Steentilstraat. Het zaakje wijkt ook op een andere manier af van de andere koffietenten: hier betaal je niet voor je consumpties, maar voor het aantal minuten dat je er zit. Per minuut betaal je 5 cent. Je hoeft hier niet naar de wifi-gegevens te vragen, want bij alle tafeltjes staan het netwerk en het wachtwoord vermeld. De Minute Bar streeft naar een echte huiskamersfeer. De koekjes, cake en het fruit die onder glazen stolpen uitgestald liggen, mag je zelf pakken. Ook voor de thee en limonade geldt zelfbediening, alleen de koffie maakt de eigenaar voor je. Vaste gaste kunnen van hem een baristalesje krijgen, waarna ze ook hun cappuccino zelf mogen maken. Hoewel het betalen per minuut een enigszins zenuwachtig gevoel geeft, valt de rekening mee. Zeventig minuten werken bij de Minute Bar onder het genot van thee, cappuccino, cake, een koekje en wat fruit, en je rekent 3,85 euro af. Een hele dag bij de Minute Bar zitten is voor een student dan weer wat minder aantrekkelijk: dat kost je 24 euro. Het concept moet waarschijnlijk nog wat meer aanslaan: er zijn tijdens het bezoek geen andere gasten binnen komen wandelen.
Open op maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag is de Minute Bar tot 21.00 uur geopend.