Bijlesbureaus bieden aankomende studenten cursussen aan om ze voor te bereiden op de selectie bij verschillende opleidingen. Studentenorganisaties maken zich zorgen om die ontwikkeling. Het kan zorgen voor ongelijkheid, denken ze, omdat gezinnen met lagere inkomens de cursussen niet kunnen betalen.
Bussemaker is het daarmee eens, en wil dat de cursussen verdwijnen. ‘Ik vind het zeer ongewenst wanneer kandidaat-studenten de noodzaak ervaren gebruik te moeten maken van dergelijke commerciële stoomcursussen’, schrijft ze in antwoord op Kamervragen over het onderwerp.
‘Overbodig’
Bussemaker vindt het de verantwoordelijkheid van het onderwijs zelf om kandidaat-studenten voor te bereiden op een selectieprocedure. Hogescholen en universiteiten moeten de scholieren tijdig en transparant informeren over de inhoud van de procedures. ‘Gezamenlijk moet het onderwijs zich als taak stellen de commerciële stoomcursussen overbodig te maken’, zegt ze.
Volgens de minister maken steeds minder opleidingen gebruik van selectie. Twee jaar geleden hanteerden nog 199 bacheloropleidingen een numerus fixus. Nu zijn dat er nog 91.
Volgens de NOS neemt het aantal aspirant-studenten dat een stoomcursus doet toe. De cursussen zijn vooral populair voor de studies geneeskunde en tandheelkunde.