Lustrumwandelroute voert je langs de geschiedenis van de RUG

Voor haar 410e verjaardag heeft de RUG een historische wandelroute uitgezet in en rond het centrum van Groningen. Door middel van een audiotour of een boekje word je langs belangrijke plekken uit de geschiedenis van de universiteit geleid.

De route bestaat uit twee delen, eentje door het westelijke deel van het centrum en eentje door het oostelijke deel. Beiden zijn ongeveer 4 kilometer lang en duren anderhalf uur, en beginnen en eindigen bij het Academiegebouw.   

De audiogids vertelt je waar je heen moet lopen en ondertussen krijg je de verhalen te horen achter de gebouwen, monumenten en straten die je voorbijloopt. Wat krijg je eigenlijk allemaal te zien?

Ubbo Emmius

Allebei de routes gaan van start bij het monument voor Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van de universiteit. Bij de meeste studenten is het waarschijnlijk beter bekend als de boom naast het Academiegebouw.  

Maar het is veel meer dan een boom: hij werd geplant na een archeologische opgraving en terwijl zijn wortels verwijzen naar de historische wortels van de RUG, staan de takken symbool voor de diverse wetenschappelijke vakgebieden. De kroon, die naar de hemel reikt, verwijst naar de toekomst.

Je hoort daarna het een en ander over de geschiedenis van het Academiegebouw en de UB, waarna de routes ieder een andere kant op gaan. Deze gebouwen zie je misschien dagelijks, maar wist je dat de façade van het Academiegebouw ontworpen is in een oudere bouwstijl om gewichtiger over te komen? Of dat de UB een van de oudste bibliotheken in Nederland is?

Grote Markt

Als je de oostelijke route kiest, kom je langs het Rölinggebouw en loop je via het Rode Weeshuis naar de Grote Markt. Die ademt natuurlijk geschiedenis, met de Martinitoren, het Stadhuis en zelfs het Vindicatgebouw.

Maar hoe zit het met het moderne gebouw van rode baksteen naast Vindicat? Het Market Hotel is pas een paar jaar oud, maar tijdens de Duitse bezetting stond op deze plek het Scholtenshuis, het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst. Het gebouw werd vernietigd tijdens de bevrijding van de stad, maar bij de ingang van het hotel staat een plaquette om eraan ter herinneren.

De ‘podwalk’ biedt niet alleen maar historische feitjes en namen van architecten en andere belangrijke figuren die je onmiddellijk weer vergeet. Je krijgt ook een idee van hoe de stad er vroeger uitzag, en zelfs hoe hij rook.

Zo blijkt het Martinikerkhof tot eind jaren zeventig een parkeerplaats geweest te zijn, en stonk de Turfsingel in de 17e eeuw naar ammoniak, vanwege de urine die de daar gevestigde leerlooierijen gebruikten.  

Nobelprijs

Je hoort ook over de mensen uit die tijd, vooral degenen die een band hebben met de universiteit. Lopend langs de Stadsschouwburg vertelt de audiotour hoe in 1953 het nieuws van de eerste Nobelprijs voor de RUG werd aangekondigd: vlak voor een operavoorstelling sprong de rector magnificus op het podium en verkondigde tegen het verzamelde publiek dat Frits Zernike de natuurkundeprijs gewonnen had.

Van de Groningse Nobelprijs naar het chromosomenkunstwerk bij het UMCG: zulke details leiden je via DOT terug naar het Academiegebouw. Maar daar eindigt de wandeling niet: als je nog puf over hebt, kun je meteen door met de westelijke route.

Dat pad voert je langs de twaalf uilen van de Griekse godin Athena op het Harmoniegebouw, die staan voor wijsheid. Ze zijn verguld en hebben allemaal een andere kleur ogen, die hun individuele wijsheid uitbeeldt.  

Aletta Jacobs

Tijdens deze route leer je ook meer over Aletta Jacobs. Je komt langs haar borstbeeld op het Harmonieplein en de studentenkamer in de Turftorenstraat die ze in 1875 huurde van een timmerman. De tocht eindigt bij de muurschildering bij het Universiteitsmuseum.

Beide routes ( ‘In het spoor van de Academie’) kun je downloaden via de app Op stap met Aletta, zowel in het Nederlands als in het Engels. Ze zijn ook te koop als boekje in de universiteitswinkel.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties