Meer dan de helft van de studenten op het hbo en de universiteit (51 procent) heeft afgelopen jaar mentale problemen gehad. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD Nederland, het RIVM en het Trimbos-instituut.
Die ondervroegen zo’n 28.000 studenten tussen maart en mei van dit jaar, tijdens de derde coronagolf. De conclusies liegen er niet om. Drie op de vier studenten ervaart prestatiedruk, bijna 70 procent heeft uitputtingsklachten, 80 procent voelt zich eenzaam.
Verder klagen veel studenten over slaapproblemen (41 procent), de helft meldt psychische klachten (van wie 12 procent in ernstige mate) en ruim een op de vier (26 procent) had soms een doodswens.
Corona
Nieuw zijn de klachten niet en zorgen over de mentale gesteldheid onder studenten zijn er al langer, stellen de onderzoekers. Corona is duidelijk niet de enige oorzaak, maar heeft de problemen wel vergroot; de percentages liggen nu flink hoger dan tijdens andere metingen. ‘Een dieptepunt’, zeggen ze.
Het onderzoek naar het mentale welzijn van studenten wordt de komende jaren herhaald. De onderzoekers willen nagaan of en in hoeverre de coronacrisis invloed blijft hebben op de mentale gesteldheid van studenten.
Alcohol en xtc
Ook keken de onderzoekers naar het gebruik van alcohol en verdovende middelen. Bijna de helft studenten dronk minder tijdens de derde coronagolf, voor xtc-gebruikers was dat een derde. Oorzaak was dat de horeca was gesloten en veel evenementen niet werden gehouden.
Toch gebruikte 13 procent van de studenten afgelopen jaar xtc en is een op de zes studenten een zware drinker; die gebruikt minstens een keer per week minimaal vier (voor vrouwen) of zes (voor mannen) glazen alcohol op een dag. Een derde van de studenten gebruikt wel eens cannabis. Van hen geeft bijna 30 procent aan vaker te blowen door de coronacrisis.
Geschrokken
Studentenorganisaties reageren geschrokken op de nieuwste cijfers. Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): ’Het is schrikbarend om te zien dat zoveel studenten moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.’ Niemand kan met dit rapport in handen nog zeggen dat mentale problemen slechts bij enkele studenten voorkomen, stelt het ISO.
Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb); ‘Je studententijd zou moeten draaien om persoonlijke ontwikkeling, maar het omgekeerde is het geval: studenten bezwijken onder de prestatiedruk.’
Leenstelsel
De LSVb benadrukt dat onderwijsinstellingen en de landelijke politiek meer moeten doen voor het mentale welzijn van studenten. ‘Structurele oorzaken zoals prestatiedruk, eenzaamheid en het leenstelsel moeten worden aangepakt.’
Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs) zegt in een eerste reactie op het onderzoek ‘met grote urgentie’ met de uitkomsten aan de slag te gaan met studenten, hogescholen, universiteiten, de GGZ en de onderzoekers.
Op de site van het Trimbos-instituut kun je het hele onderzoeksrapport lezen.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.