OR van de VU heeft kritiek op Israël-brief van rectores en banden met TU/e-China zijn spionagegevoelig

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de ondernemingsraad van de VU heeft kritiek op de ‘Israël-brief’ van de Nederlandse rectores en 162 studenten en medewerkers van de TU Eindhoven hebben risicovolle banden met China.

Open brief rectores over Israël valt slecht bij VU

Protest eerder in Amsterdam. Foto: Sara Kerklaan/Folia

De ondernemingsraad van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft kritiek op de brief van de vijftien rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten vorige week in dagblad Trouw, onder wie RUG-rector Jacquelien Scherpen. In die brief lieten ze weten dat ze de banden met Israël niet willen verbreken.

‘Dat is een standpunt waarover onze rector eerst had moeten overleggen met de medezeggenschapsraden’, zegt een or-lid in universiteitskrant Ad Valvas, ‘Nu zijn studenten en staf gewoon genegeerd.’ En: ‘Waarom moeten wij in de krant lezen wat het standpunt van de VU is, waar is het gesprek?’

In een vorige vergadering had het college van bestuur (cvb) laten weten dat een ethische commissie kritisch naar de samenwerkingsverbanden van de VU met buitenlandse instituten gaat kijken. ‘Met deze open brief loopt het cvb op de zaken vooruit.’

‘162 TU/e’ers hebben risicovolle band met China’

Ruim 160 studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben banden met instellingen in China die een hoog tot zeer hoog spionagerisico hebben.

Dat meldt universiteitskrant Cursor. Volgens universitair docent Casper Wits is dat een probleem, want ‘China ziet wetenschap als een kernonderdeel van geopolitiek’.

Die banden houden onder meer in dat mensen er hebben gestudeerd of gewerkt (of dat nog steeds doen), onderzoek hebben gedaan en samenwerkingsverbanden. De vakgebieden en achtergronden lopen uiteen: van AI, fotonica en radartechnologie tot energie, cybersecurity en telecommunicatie.

Wits en Clingendael-onderzoeker Ingrid d’Hooghe zeggen in Cursor ook dat het moeilijk is om deze zaak zo ‘in het algemeen’ te beoordelen: je moet per casus kijken naar het onderzoeksterrein, de functie en het type band.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties