Keuzegids: RUG groeit, maar doet het goed

De fikse groei van het aantal studenten op universiteiten gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Enkele universiteiten kunnen die groei nauwelijks behappen. Maar de RUG doet het wat dat betreft goed, stelt de Keuzegids Universiteiten 2019.
Door Rob Siebelink

De RUG maakt de afgelopen jaren ook een stevige groei door, met een recordaantal inschrijvingen dit academisch jaar (bijna achtduizend). Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit in het algemeen niet ten goede, aldus de redactie van de Keuzegids Universiteiten 2019die zich baseert op onder meer de Nationale Studenten Equete (NSE), studiesucces en de arbeidsmarkt.

Maar de kwaliteit van het onderwijs in Groningen blijft wel gegarandeerd, concludeert de gids. ‘De planning en organisatie van de opleidingen verloopt nog steeds soepel, en er vallen weinig studenten uit in het eerste jaar.’

Tweede plek

De RUG staat dit jaar op de tweede plek van beste brede klassieke universiteiten, net achter Nijmegen. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) staat onderaan. De studenten daar hebben kritiek op hun docenten en vinden de faciliteiten ontoereikend.

Net als bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) kampen vooral de grote opleidingen in Rotterdam met logistieke en inhoudelijke problemen, concludeert de Keuzegids. Rechtsgeleerdheid van de EUR is met ongeveer duizend eerstejaars de grootste bachelor van het wetenschappelijk onderwijs, maar ook een van de laagst beoordeelde.

Topopleiding

De Keuzegids Universiteiten telt dit jaar 71 topopleidingen (opleidingen die een totaalscore van 76 punten of meer behalen), tien ervan zijn aan de RUG. De beste bacheloropleiding van de RUG is archeologie met 92 punten.

De negen andere zijn theologie (88 punten), religiewetenschappen (86), minorities & multilingualism (84), filosofie (80), liberal arts and sciences (80), English language and culture (78), astronomy (78), applied physics (78) en wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied (76).

Acht RUG-opleidingen haalden niet het predicaat topopleiding, maar scoorden wel het beste in hun categorie. Het gaat om artificial intelligence, bewegingswetenschappen, human geography and urban and regional planning, informatiekunde, media studies, pedagogische wetenschappen, pharmacy, en de opleiding rechtsgeleerdheid (in Leeuwarden).

49 opleidingen

In totaal zijn 49 RUG-bacheloropleidingen beoordeeld door de Keuzegids; daarmee heeft Groningen het op één na hoogste aantal opleidingen van alle veertien Nederlandse universiteiten. De masteropleidingen zijn in dit onderzoek buiten beschouwing gebleven. Daarvoor bestaat een aparte Keuzegids Masters.

Een op de vijf opleidingen is tegenwoordig volledig Engelstalig. Over het algemeen zijn de studenten in Maastricht het meest tevreden over het niveau van het Engels van hun docenten. Ook in Groningen en Tilburg zijn de studenten positief.

Over de Keuzegids

De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op universitaire bacheloropleidingen. De beoordelingen in de gids worden onder meer opgesteld aan de hand van studentenoordelen (Nationale Studentenenquête 2018), gegevens van Studiekeuze123 en visitatierapporten van de NVAO.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties