Kattenfilmpjes kijk je toch wel

Hoe voorkom je dat je kattenfilmpjes gaat kijken, terwijl je eigenlijk je masterthese moet schrijven? Ioanna Katidioti heeft praktische tips.

Morgen is je deadline en je bent vastbesloten geconcentreerd te werken. Toch zit je al na tien minuten kattenfilmpjes te kijken op je laptop. Niet alleen gaat je werk langzamer, maar het eindresultaat is ook nog eens slechter. Ioanna Katidioti promoveert volgende week op een onderzoek waarin ze uitzocht waarom we onszelf steeds laten afleiden.


De helft van de keren dat we afgeleid raken van ons werk, is het onze eigen schuld. We besluiten zélf ons werk te onderbreken. Dat heeft te maken met ‘beschikbare cognitieve middelen’ – een stukje hersencapaciteit, zeg maar.

We kunnen onze hersenen voor verschillende dingen gebruiken, legt Katidioti uit. Bijvoorbeeld kijken, een probleem oplossen of luisteren. Maar zo’n cognitief middel is maar voor één onderwerp tegelijk beschikbaar. Daarom kun je maar naar één filmpje tegelijk kijken en je op één geluid concentreren. Combineren kan echter wel. Katidioti: ‘Zo kun je prima autorijden en ondertussen naar de radio luisteren.’

Kattenfilmpjes

Katidioti wilde weten of deze beschikbare cognitieve middelen bepalen of we afgeleid raken. Raak je afgeleid van een filmpje op de achtergrond wanneer het visuele systeem al bezet is? Daarvoor deed ze een experiment met kattenfilmpjes. Ze liet proefpersonen de verschillen tussen twee plaatjes zoeken, terwijl op de achtergrond een kattenfilmpje speelde. Vervolgens herhaalde ze het experiment, maar ditmaal moesten de proefpersonen memory spelen.

Tijdens het potje memory keken de proefpersonen vaker naar het kattenfilmpje. Omdat hun visuele systeem nog niet ‘bezet’ was, raakten ze gemakkelijk afgeleid door het filmpje.

Bubble shooter

Daarnaast vond ze dat zelfafleiding slechter is voor onze productiviteit dan externe afleiding. Het is dus ernstiger als we gaan zitten Bubbleshooten, dan wanneer een collega iets komt vragen. ‘Dat hadden we niet verwacht’, zegt Katidioti. Het komt doordat we naast de tijd die we bezig zijn met het filmpje te bekijken, ook tijd nodig hebben om te bedenken dát we het willen zien. Wanneer je collega je iets komt vragen, hoef je hier niet over na te denken – het gebeurt gewoon.

Kunnen we zelfafleiding ook voorkomen? Katidioti moet ons teleurstellen: ‘Je denkt misschien dat je zelf je onderbrekingen kunt controleren – maar wanneer je visuele systeem eventjes vrij is en er een visuele afleiding is, word je afgeleid.’

Deadline

Wel zijn er manieren om de negatieve gevolgen te beperken. Ten eerste kun je je studie- en werkomgeving verbeteren. Katidioti: ‘Vermijd afleidingen op je werkplek die niet dezelfde cognitieve middelen vereisen als je werkzaamheden. Wanneer je een scriptie schrijft, gebruik je je visuele systeem. Je raakt dan gemakkelijk afgeleid door pratende mensen om je heen. Zet daarom muziek op die je fijn vindt – zo is je systeem voor luisteren al bezet.’


Daarnaast kun je een onderbrekingssysteem gebruiken om van een zelfonderbreking een externe onderbreking te maken. Gratis programma’s zoals Flowkeeper en Focus Booster kunnen hierbij helpen. Ze geven ongeveer elke twintig minuten een signaal dat je eventjes moet pauzeren. Zo is de kans dat je in de tussentijd afgeleid raakt een stuk kleiner. En haal jij morgen die deadline.

21-06-2016