Wie het vernieuwde aanbod maandag uit wilde proberen, moest snel zijn. Om half drie was bijna alles al op. Zelfs de simpele broodjes, die nu overigens ‘petit pain’ heten. ‘Er was alleen nog kervelsoep. We moesten bijna smeken om een wit pistoletje erbij’, vertellen studenten Sara en Edwin. Toch vinden ze het een goed idee dat de kantine duurzamer wordt. ‘Als je hier echt vaak moet eten, is het gewoon fijn dat er gezonde en duurzame maaltijden zijn.’
Ook Joost, student Europese taal en cultuur, vindt een duurzame kantine een goed initiatief. ‘Alhoewel ik het voor een kantine niet essentieel vind om alleen gezond eten te serveren’, vult hij aan. ‘Bij de saladebar liggen nu bijvoorbeeld alleen nog maar wat stukjes tomaat en komkommer in plaats van de wat luxere salades.’
60 procent biologisch
Maar je hoeft niet bang te zijn dat de kantine alléén nog maar duurzaam en gezond eten serveert. ‘60 procent van het assortiment is biologisch, duurzaam en fairtrade’, zegt Elizabeth Germs van Beijk Catering, die de kantines nu voor de RUG exploiteert. De rest van het aanbod is dat dus niet. Het onderscheid is te maken door bordjes. ‘Duurzame producten zijn herkenbaar door het gebruik van symbolen’, legt Germs uit.
Of de producten ook écht duurzamer zijn, wordt gemonitord in periodieke overleggen, vertelt Jaap Rademaker, manager food & drinks van het facilitair bedrijf. Dat was namelijk één van de belangrijkste eisen voor de nieuwe catering. ‘Daarnaast willen we meer regionaal geleverde producten en een professionelere aanpak. De expertise van de RUG ligt natuurlijk niet bij voedsel, die van een cateraar wel.’
McDonald’s
Voor Marianne, die in de kantine werkt, is de nieuwe catering de grootste verandering die ze in haar 32 jaar hier heeft meegemaakt. ‘Vorige week heb we even training gehad’, vertelt ze. Desondanks was het maandag druk en chaotisch. ‘Het aanbod is groter, maar we zijn met hetzelfde aantal mensen. Daarbij zijn we natuurlijk pas net begonnen, dus we moeten het even opnieuw leren.’ Zij vindt de vernieuwde kantine een aanwinst. Vooral de Yam Yam to Go, waar je je eigen Aziatische maaltijd kunt samenstellen, loopt als een malle, merkt ze.
De internationalisering van de RUG was ook aanleiding voor de verandering: studenten en medewerkers uit andere landen hebben andere behoeftes, is het idee. ‘Het assortiment wordt vier keer per jaar aangepast aan de klantbehoefte door middel van resultaten van een klanttevredenheidsonderzoek’, legt Germs uit. Of de buitenlandse student daar ook iets van merkt, valt nog te bezien. Op de vraag aan twee Aziatische studenten wat ze van de nieuwe kantine vinden, antwoorden ze: ‘We hebben lunch bij de McDonald’s gehaald. We wisten niet dat hier een kantine zat.’