Hoe slecht is die avocado waar je je boterham mee belegt eigenlijk voor het milieu? En kun je beter een hamburger of een vegaburger eten? Studenten Friso en Bram vertellen het je op hun website FoodFootprint.nl.
Als masterstudent energy and environmental science weet Friso Resink maar al te goed welke bijdrage ons eten levert aan de klimaatopwarming. Voedsel is namelijk verantwoordelijk voor 26 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar hoe goed of slecht zijn specifieke producten nou voor het milieu? Kun je beter een appel eten dan een banaan? Is kweekzalm minder belastend dan wilde zalm?
Een duidelijk antwoord op die vragen kon hij niet vinden. ‘De ene website zegt het één, terwijl op de andere website weer iets ander staat’, zegt hij. En dus sloegen hij en student kunstmatige intelligentie Bram Rijsbosch de handen ineen om een eigen site te bouwen: FoodFootprint.nl.
Betere keuzes
Daar kun je opzoeken hoeveel impact een bepaald voedingsmiddel of gerecht heeft op het klimaat. ‘Als je bijvoorbeeld een hamburger wilt eten, kun je beter een vegetarische hamburger kiezen, want die stoot gemiddeld 88 procent minder CO2 uit’, vertelt Friso.
De twee willen zo anderen helpen om betere keuzes te maken over wat ze eten. ‘Het is te makkelijk om te zeggen dat alleen de overheid of bedrijven iets moeten doen, want wij kunnen ook als studenten ons steentje bijdragen’, zegt Bram.
Sterker nog, vult Friso aan, juist jongeren kunnen het verschil maken. ‘Studenten hebben hun hele leven nog voor zich, dus als ze nu beginnen met duurzame keuzes maken, nemen ze dat hun hele leven mee.’
Alternatieven en tips
De informatie op de website is voornamelijk afkomstig van data van de overheid, ‘maar die was allesbehalve toegankelijk’, vertelt Friso. ‘Onze website is gebruiksvriendelijker, omdat je op één plek de impact van een product of zelfs complete gerechten kan zien, maar we geven ook alternatieven en tips om je voetafdruk te verkleinen.’
Mocht je een bepaald product niet kunnen vinden, heb dan nog even geduld: Bram en Friso vullen de site constant aan. En ze hebben meer ambities: zo willen ze samen het Green Office van de universiteit proberen om het aanbod in de kantines duurzamer te maken.
Een app moet er ook nog komen. Handig, want dan kun je straks ook snel op je mobieltje opzoeken hoe duurzaam dat bakje aardbeien nou eigenlijk is waar je in de Appie verlekkerd naar staat te kijken.